Lumea se confrunta cu o cerere de energie fara precedent, dar sursele regenerabile sunt inca prea scumpe si au nevoie de decenii pentru a avea un impact considerabil, a declarat Jeroen van der Veer, CEO Shell Germania, citat de Reuters.
Intr-un discurs denumit „Scenariul Shell pentru secolul 21”, van der Veer a spus ca unul dintre cele trei mari adevaruri cu care se confrunta lumea este cererea in crestere de energie ca urmare a cresterii populatiei pe glob de la aproximativ 6 miliarde la aproape 9 miliarde pana la mijlocul secolului.
El a declarat pentru Institutul EastWest din Bruxelles ca Shell preconizeaza „o crestere de 50% a cererii de energie in lume in urmatorii 25 de ani si dublarea cererii pana in 2050”.
Al doilea adevar cu care se confrunta lumea este acela ca sursele de energie regenerabila sunt inca mult prea scumpe, chiar in comparatie cu cele mai mari preturi la petrol. „Energiile regenerabile sunt inca mult prea scumpe. Ele vor veni, dar va dura foarte mult timp fie pentru atingerea nivelului tehnologic avansat necesar, fie pentru construirea mai multor centrale nucleare”, a mai spus van der Veer.
„Exista multe tensiuni. Lumea are nevoie de mai multa energie. Regenerabilele ar putea fi solutia, dar va fi nevoie de decenii ca sa conteze cu adevarat”, a adaugat el.
Cea de-a treia problema despre care a amintit CEO-ul Shell este ca rezervele de petrol si gaze usor accesibile si aproape de pietele care au nevoie de ele se micsoreaza. Pentru noi rezerve este necesar sa se faca investitii de proportii fata de cele din trecut.
Din punctul de vedere al Shell, a mai aratat van der Veer, exista doua posibile scenarii: tarile sa lupte fiecare pe cont propriu, cu politici energetice si prin reguli de cooperare minime, sau guvernele pot coopera pentru crearea unor piete de proportii cu standarde comune.
Prima varianta presupune mult timp pierdut pentru stabilirea strategiilor de reducere a gazelor cu efect de sera, in timp ce cea de-a doua varianta este mult mai favorabila, punand un pret pe CO2 intr-un mod consistent.
„Ca si companie, noi credem ca este mult mai viabila cea de-a doua varianta, fiind de fapt si varianta probabila. Exista inca multa confuzie in ceea ce priveste rolul guvernelor si rolul companiilor”, a mai explicat van der Veer.