7 sfaturi simple ca să gătești mai bine

Prepararea meselor acasă este importantă pentru sănătatea noastră, dar și pentru a reduce impactul asupra mediului. Însă, dacă te simți copleșit de abundența de rețete care circulă online și pe care n-o să le apuci să le gătești într-o viață întreagă, dar și de nivelul de experiență pe care îl necesită unele dintre ele, citește câteva reguli simple, de bază, care te vor face un bucătar mai bun.

Cum poți improviza în bucătărie ca să folosești ce ingrediente ai în frigider

Citește rețeta înainte să te apuci de gătit

S-ar putea să sune evident, dar sigur ai pățit măcar o dată să începi să gătești când îți era deja foame și, după ce ți-ai pregătit ingredientele, ai văzut că în rețetă scrie că trebuie să lași legumele la marinat. Sau că lintea trebuia să fi stat la hidratat peste noapte. Să citești rețeta de la cap la coadă, chiar înainte să verifici dacă ai toate ingredientele în casă, te poate scuti de multe frustrări.

(Aproape) aceeași rețetă, în feluri diferite

Fă rețetele tale favorite de suficiente ori încât să le stăpânești foarte bine, apoi încearcă și alte alternative ale aceleiași rețete. Poate unii bucătari spun să adaugi ceva, alții să elimini un ingredient. După ce le-ai testat și pe acestea, fă o variantă a ta. Poate că îți place în mod deosebit un condiment sau poate ți se pare că rețeta merge mai bine fără carne.

Învață de la cei mai experimentați

Nu toți avem cunoștințe bucătari chef-i, care să ne invite să-i urmărim atunci când lucrează, dar sigur și tu ai un prieten pasionat de gătit sau poate o mătușă sau bunică. Poți să înveți foarte multe gătind alături de cineva care e mult mai experimentat.

Stăpânește bine 10 rețete

Bucătarii spun că dacă știi să faci perfect 10 rețete o să fii mult mai stăpân pe tine, n-o să mai simți presiunea lui „Ce gătesc azi?”, vei economisi timp, iar lista de cumpărături va fi mai scurtă. În plus, un avantaj care nu trebuie ignorat, spun aceștia, este că vei deveni cunoscut pentru un anumit tip de mâncare, ceea ce are o importanță deosebită pentru copii, pentru că te vor asocia toată viața cu acel tip (sau mai multe) de mâncare.

vegis.ro

Încearcă lucruri noi în weekend

E foarte posibil ca la un moment dat să te plictisești de cele 10 rețete și vei simți nevoia să încerci unele noi sau măcar unele ingrediente pe care nu le-ai folosit până atunci. Încearcă să reziști tentației și lasă experimentele pentru weekend, când ai mai mult timp liber și ești mai relaxat.

Învață să gătești cu ce ai la îndemână

Fii creativ cu ingredientele pe care le ai deja în casă sau, și mai bine, cu resturile de mâncare din frigider. Această provocare te va ajuta să reduci risipa alimentară care, la nivel mondial, va crește cu o treime până în 2030 fără măsuri urgente.

Fă-ți un caiet de rețete

Pe lângă sfaturile date de bucătari, îmi permit să adaug și caietul de rețete pe care mamele noastre le păstrau cu sfințenie. Probabil n-o să ai răbdare să scrii rețetele de mână, dar poți să faci o variantă îmbunătățită a acestui caiet. Eu am un document în Evernote unde salvez rețetele pe care aș vrea să le încerc dar, mai ales, cele pe care le-am testat deja, alături de câteva comentarii despre cât de dificilă mi s-a părut rețeta și dacă a fost bine primită în familia noastră sau nu.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri