Sfaturi eco de la liceeni pentru sectorul business

Liceenii din judetul Harghita au avut ocazia sa-si puna in valoare cunostintele despre ecologie in mediul de business, dezvoltand impreuna cu intreprinzatorii locali metode de eficientizare a consumului de resurse in activitatile economice. Proiectul „Tineri pentru economie ecologica – Y4(ECO)2”, realizat de Agentia de Dezvoltare Judeteana Harghita, s-a desfasurat in orasele Miercurea Ciuc, Odorheiu-Secuiesc si Gheorgheni, pana la sfarsitul lunii iunie.

Text de Loredana Pana

Curs de ecologie pentru elevi

Cei 90 de liceeni inscrisi in proiect au participat la un curs teoretic despre reciclarea si colectarea deseurilor in diferite domenii de activitate, realizat in parteneriat cu Asociatia Tinutului Secuiesc Verde. Elevii au invatat ce inseamna eticheta energetica, consumul energetic din domeniul IT, dar si cum se recicleaza corect diferite tipuri de ambalaje. Dupa instruire, acestia au fost impartiti in cinci grupe pentru fiecare oras si au fost orientati catre crearea de parteneriate cu intreprinzatori locali, din domenii precum prelucrarea lemnului, service auto si IT, servicii de catering si supermarketuri. Cele 15 grupe de elevi au lucrat separat pentru a identifica metode de eficientizare pentru fiecare domeniu in parte, iar cele mai bune idei au fost si premiate.

Produsele locale scad amprenta de CO2 din retail

Una dintre metodele cele mai frecvent propuse de tineri a fost schimbarea becurilor clasice cu cele economice. „Elevii au demonstrat prin diferite calcule eficacitatea becurilor economice. La un hotel cu 80 de camere, reducerea costurilor la consumul de energie este semnificativ”, a explicat Szabo Zsolt, coordonatorul proiectului. O alta metoda, propusa de elevi pentru sectorul de retail, este cresterea cantitatii de produse autohtone comercializate si in ambalaje reciclabile.

Masura ar reduce semnificativ costurile de transport si cantitatea de gaze cu efect de sera emisa in acest sector. „De exemplu, un supermarket local
importa pahare din plastic din Italia, adica de la 2.300 de kilometri, iar durata de folosire a unui pahar este de doar trei minute. Raportul de eficienta/poluarea mediului este urias in favoarea poluarii”, adauga Zsolt. Bugetul total al proiectului s-a ridicat la 12.014 euro, din care 9.514 euro au fost asigurati prin programul Matra-Kap Grant, al Ambasadei Olandei la Bucuresti.

spot_img

Ultimele știri