Municipiul Sfântu Gheorghe a fost desemnat marele câștigător al “bătăliei” pentru titlul de „Orașul Reciclării”, competiție adresată primăriilor de municipiu și organizată de Eco-Rom Ambalaje, sub patronajul Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2014.
În cea de-a doua ediție s-au înscris cu 60% mai multe primării decât în etapa anterioară, ceea ce dovedește interesul crescut al autorităților locale pentru domeniul deșeurilor de ambalaje și pentru parteneriatul cu producătorii de bunuri ambalate. Serviciul de colectare separată înseamnă mai mult decât un recipient sau un container colorat. Criteriile competiției Orașul Reciclării sunt și criteriile realității din teren care creează pentru cetățeni un serviciu de calitate”, a declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.
Sfântu Gheorghe a obținut cel mai mare punctaj la evaluarea finală, demonstrând că deține cel mai performant sistem de colectare separată a deșeurilor de ambalaje dintre cele 32 de municipalități participante.
Criteriile care au stat la baza evaluării au fost: calitatea serviciilor de colectare separată (însemnând accesul populației la containerele colorate, aspectul acestora și corectitudinea depunerii separate a deșeurilor în fiecare container), cantitatea de deșeuri colectate și acțiunile de conștientizare și mobilizare a populației pentru a separa deșeurile.
Autoritățile locale joacă un rol-cheie în gestiunea deșeurilor, în acest sens intiațiva Eco-Rom Ambalaje fiind esențială. Mă bucur să văd atâtea municipalități implicate într-un proiect care, iată, începe să devină o tradiție. Demersul este cu atât mai important cu cât este integral susținut de sectorul privat – de producătorii proactivi, care sprjină astfel politicile de mediu la care România s-a angajat. Colectarea separată a deșeurilor de ambalaje trebuie să devină o prioritate și să îi responsabilizeze pe toți cei implicați, inclusiv pe cetățeni”, a declarat Ministrul Mediului, Attila Korodi.
Pe parcursul competiției au fost colectate separat peste 6.700 de tone de deșeuri de ambalaje , dintre care 2.700 de tone de plastic, 3.500 de tone de hârtie-carton, 500 de tone de sticlă și 30 de tone de metal. Prin acest proiect 40% din populația României – peste 4 milioane de români din aceste municipii – a aflat despre importanța reciclării, având la dispoziție peste 7.000 de containere colorate pentru separarea deșeurilor de ambalaje.
Iată că, încă o dată, modelul internațional de separare a deșeurilor cât mai aproape de locuință – prin containere sau saci colorați – își dovedește eficiența. După a doua ediție a proiectului, autoritățile locale se implică mai mult în acest serviciu și românii încep să perceapă gestul colectării separate ca un obicei simplu și normal”, a mai declarat Sorin Cristian Popescu, Directorul General Eco-Rom Ambalaje.
Odată cu obținerea titlului de „Orașul Reciclării”, Sfântu Gheorghe a câștigat și marele premiu: amenajarea unei zone 100% eco Wi-Fi, un spațiu inedit de relaxare, realizat din materiale reciclate și cu acces liber la internet, în valoare de 12.000 euro. Locuitorii își vor putea petrece timpul liber în această zonă în prima parte a anului viitor.