Servicii de salubrizare obligatorii pentru sate, pana in 2009

Toti locuitorii din mediul rural vor trebui sa poata accesa un serviciu de salubritate pana in 2009, in conditiile in care, in prezent, numai zece la suta dintre acestia beneficiaza de un astfel de serviciu, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, Daniela Toparceanu, director in cadrul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD).

’Daca nu vom reusi sa realizam la timp investitiile pe care suntem obligati sa le facem, in domeniul gestionarii deseurilor, conform tratatului de aderare, dupa expirarea termenelor vom plati penalitati. In aceste conditii, e mai bine sa folosim banii pentru ceva folositor’, a spus reprezentantul MMDD.

Ministerul incheiat miercuri proiectul PHARE "Asistenta tehnica pentru elaborarea Planurilor Regionale de Gestionare a Deseurilor (PRGD)", desfasurat pe o perioada de 16 luni, incepand cu august 2006 si care a beneficiat de un buget in valoare de 1,679 milioane euro.

Obiectivul general al acestui proiect a fost intarirea capacitatii institutionale de implementare si control al conformarii cu acquis-ul de mediu si, in special, cu cel de gestionare a deseurilor, incluzand capacitatea autoritatilor competente de a indeplini cerintele privind planurile de gestionare a deseurilor stabilite in directivele europene.

Prin intermediul proiectului s-au elaborat opt PRGD, cate unul pentru fiecare regiune geografica a Romaniei Acestea au fost elaborate in comun de autoritatile administratiei publice locale si autoritatile de mediu, dupa care au fost supuse dezbaterii publice, avizate, aprobate si publicate in Monitorul Oficial, fiind in final notificate Uniunii Europene.

Metodologia de elaborare, revizuire si monitorizare a planurilor a facut obiectul unor sesiuni de instruire tehnica pentru toti factorii implicati in gestionarea deseurilor (autoritati de mediu, autoritati ale administratiei publice locale, reprezentanti ai operatorilor economici din domeniu).

"Scopul PRGD este acela de a acoperi o regiune mai mare decat o fac obiectivele mai mici, la nivel local, de a elimina diferentele dintre regiuni si de a descentraliza luarea deciziilor", a explicat Nicoleta Chiriac, director in MMDD.

O alta etapa a acestui proiect a fost aceea de elaborare a unor harti care indica amplasamentele posibile pentru cele 65 depozite conforme cu normele UE, pe care Romania trebuie sa le construiasca pana in 2013.
Un PRGD contine, la nivel de regiune, cantitatile existente de deseuri generate, prognoze privind evolutia in urmatorii ani, pasii care trebuie urmati pentru realizarea investitiilor necesare, in ce constau aceste investitii (care sunt capacitatile de care regiunea are nevoie).

Planul contine traseul deseurilor de la producere, colectare, depozitare, pana la valorificare, si stipuleaza caracteristicile specifice fiecarei regiuni. "Nu toate judetele necesita, de exemplu, platforme de compostare iar o astfel de instalatie poate sa deserveasca doua-trei judete. In alta ordine de idei, in judetele de munte, cum sunt Harghita si Covasna, se are in vederea construirea de capacitati pentru valorificarea rumegusului. Nu toate localitatile vor beneficia de depozite si va fi necesara construirea de statii de transfer care sa preia deseurile si sa le trimita catre depozitul cel mai apropiat", a explicat Nicoleta Chiriac.

PRGD vor trebui revizuite la intervale de maximum cinci ani, in functie de schimbarile legislative si evolutia tehnologica din domeniul gestionarii deseurilor. Sectorul de gestionare a deseurilor si reabilitare a terenurilor poluate istoric, care face parte din Axa prioritara 2 a Programului Operational Sectorial de Mediu (POS Mediu), va beneficia de fonduri totale de 1,17 miliarde euro, pana in 2013, din care 930 milioane euro provin de la Uniunea Europeana, a anuntat in luna iulie, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, in cadrul unei conferinte de presa.

Investitiile pentru acest sector vizeaza crearea de sisteme integrate de gestionare a deseurilor la nivel regional, in paralel cu inchiderea depozitelor de deseuri neconforme. "Se vor finanta masuri de colectare, sortare, transport, tratare si depozitare a deseurilor menajere combinate cu masuri de reducere a cantitatii de deseuri, conform cu principiile si practicile Uniunii Europene in domeniu", a subliniat Korodi. Alte investitii sunt destinate unor proiecte pilot de reabilitare a terenurilor afectate de-a lungul timpului de diversi poluanti si care afecteaza negativ mediul si sanatatea umana.

Foto: images.google.com

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri