Senatorii accepta fracturarea hidraulica

Senatul Romaniei a respins, joi, propunerea legislativa privind interzicerea explorarilor si exploatarilor gazelor de sist prin fracturare hidraulica.

Proiectul de lege mentiona interzicerea explorarilor si exploatarilor perimetrelor cu zacaminte de hidrocarburi lichide sau gazoase prin fracturare hidraulica, precum si anularea licentelor exclusive de explorare pentru proiectele care doresc sa recurga la aceasta tehnica.

In plenul Senatului, proiectul de lege a obtinut ieri 11 voturi pentru, 9 abtineri si 53 de voturi impotriva.

Senatul a fost prima camera sesizata. Initiatorii legii sunt zece deputati PSD. Principalul autor al proiectului este Adrian Solomon, care s-a implicat si in protestele desfasurate la Barlad, in aceasta primavara, impotriva exploatarii gazelor de sist.

Anterior votului din plenul Senatului, proiectul legislativ primise avize negative din partea Comisiei pentru Administratie Publica si a Comisiei Juridice a Senatului, precum si un punct de vedere negativ din partea Guvernului Romaniei.

In schimb, Comisia Economica a Senatului a avizat favorabil proiectul de lege, cu anumite amendamente.

Conform proiectului de lege, utilizarea nedeclarata a fracturarii hidraulice ar urma sa fie pedepsita cu trei ani de inchisoare si cu amenda de 500 milioane de lei. Una dintre propunerile Comisiei Economice vizeaza reducerea amenzii la doua milioane de lei (limita maxima permisa de Codul Penal pentru persoane juridice), dar si majorarea inchisorii pana la cinci ani.

In expunerea de motive a proiectului de lege se precizeaza ca metoda fracturarii hidraulice este contestata de specialisti din cauza riscului ridicat de poluare a mediului.

In Romania, explorarea gazelor de sist este realizata in acest moment de compania americana Chevron, care ar putea recurge ulterior si la exploatare prin fracturare hidraulica. Demersurile Chevron au generat deja opozitie in randul societatii civile, iar protestele cele mai ample s-au desfasurat la Barlad – in apropierea unuia dintre perimetrele concesionate de compania americana.

Ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, a anuntat, imediat dupa preluarea mandatului, ca exploatarea gazelor prin fracturare hidraulica este suspendata: “Problema gazelor de sist, din punctul de vedere al exploatarii, este blocata in Romania. Mai bine zis este suspendata pana la sfarsitul anului, pentru ca nu poti emite un aviz de mediu fara sa ai toate datele necesare”.

Rovana Plumb a precizat, raspunzand la intrebarea Green Report, ca “la nivelul UE este in discutie si se face o evaluare asupra exploatarii gazelor din sist prin metoda fracturarii hidraulice”.

La randul lui, consilierul de stat al primului-ministru, Remus Cernea, a explicat, pentru Green Report, ca este foarte important ca statul roman sa-si exprime in mod nuantat pozitia, astfel incat mesajul transmis sa nu fie interpretat gresit: “Daca spunem Chevron go home, nu e bine, pentru ca ulterior am putea pierde alti investitori, care sa evite sa vina in Romania. Dar Uniunea Europeana pregateste in acest moment un set de restrictii legate de exploatarea gazelor din sist. Iar Romania poate sa spuna ca accepta pozitia europeana”.

Un nou proiect de lege poate fi elaborat in conformitate cu pozitia UE

Motivatiile senatorilor, in votul lor de ieri, au fost diverse. Cristian Radulescu, liderul grupului parlamentar PDL din Senat, a explicat pentru Green Report ca voturile Opozitiei, pro sau contra, nu au contat prea mult: "Rezultatul votului din sala l-au decis cei din arcul guvernamental. Noi, ceilalti, eram doar cativa".

Pe de alta parte, senatorul PSD Toni Grebla (membru al Comisiei Juridice), care a votat impotriva proiectului de lege – deci s-a opus interzicerii metodei fracturarii hidraulice – sustine ca rezultatul votului din plen nu trebuie interpretat ca o acceptare a acestui procedeu: "Este o chestiune de oportunitate. Timpul de astazi (ieri – n. red.) nu era cel mai bun pentru a interzice metoda fracturarii hidraulice. La nivelul Uniunii Europene se elaboreaza un studiu in acest sens, pentru a se vedea daca metoda prezinta sau nu riscuri. Cand se va finaliza acest studiu, in functie de rezultatele lui, vom putea veni cu un nou proiect de lege", a explicat, pentru Green Report, senatorul Toni Grebla.

Dupa votul din plenul Senatului, urmeaza o dezbatere similara in Camera Deputatilor, care se va produce dupa vacanta parlamentara. Votul deputatilor va fi decisiv asupra proiectului de lege, intrucat Camera Deputatilor este camera decizionala.

Mihai Diac

Comentariile tale pot fi postate aici

Foto: stephenleahy.net/2012/03/02

Citeste si:

Ecologistii refuza „epoca de aur” a gazelor

spot_img

Ultimele știri