Delta Dunarii, declarata zona umeda prin Conventia de la Ramsar, este o zona puternic amenintata din cauza masurilor insuficiente de conservare a biodiversitatii si a turismului excesiv, informeaza un comunicat de presa al WWF si Asociatia Salvati Dunarea si Delta.
O reconstructie ecologica insuficienta
Reconstructia ecologica a Deltei a fost intarziata pana acum de interesele divergente ale institutiilor locale, dar si a situatiei proprietatilor sau concesiunilor.
Pescuitul intensiv si braconajul au condus la diminuarea resursei piscicole a Deltei. Desi Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura a modificat legea pescuitului, introducand noi reguli pentru aceasta activitate in Delta Dunarii, inclusiv interzicerea pescuitului cu setca, iar pescuitul speciilor de sturioni este interzis pe o perioada de zece ani, operatiunile institutiilor de control si ale justitiei sunt ineficiente in a asigura respectarea legii.
“In ultimii ani am facut multe pentru ca Delta sa arate mai bine, pentru ca biodiversitatea sa-si gaseasca aici paradisul pierdut, dar de Ziua Mondiala a Zonelor Umede suntem mai degraba ingrijorati de faptul ca realizarile de pana acum sa nu fie pur si simplu anulate de interese mai putin ecologiste. Facem apel la autoritati sa continue proiectele de salvare a Deltei si sa nu cedeze mafiei braconierilor si dezvoltatorilor imobiliari”, a declarat Costel Popa, director Asociatia Salvati Dunarea si Delta.
Dezvoltarea haotica din ultimii ani a turismului reprezinta o amenintare tot mai mare la adresa biodiversitatii Deltei, iar aceasta tendinta continua sa creasca. Comunitatile locale nu beneficiaza de pe urma dezvoltarii turistice, ci din contr[, se simt ignorate de investitiile realizate de intreprinzatori. Resursele naturale ale Deltei trebuie sa reprezinte sursa de venituri pentru locuitorii ei, singurii care respecta valorile deltaice si care pot contribui la conservarea biodiversitatii.
Arhitectura caselor din Delta Dunarii a fost reglementata, intr-un final, in noiembrie 2008, prin adoptarea Regulamentului cadru de urbanism si arhitectura pentru Delta Dunarii, dupa ce Rezervatia a fost invadata de vile din beton, termopane si balustrade de otel.
“Viitorul Deltei Dunarii este la rascruce. Directiile actuale de dezvoltare din zona ameninta insasi esenta deltei, punand in pericol atat valoarea sa ecologica, cat si potentialul sau economic deosebit. Credem ca este momentul ca toate institutiile si organizatiile responsabile de starea Deltei sa isi coordoneze actiunile astfel incat sa nu fim numai reactivi la diversele probleme de acolo – braconaj, gunoaie, vanatoare ilegala – ci sa facem cu adevarat conservarea naturii in beneficiul acesteia si al comunitatilor locale. Asta inseamna, de fapt, o Rezervatie a Biosferei”, a declarat Luminita Tanasie, Director de Program, WWF Dunare-Carpati Romania.
Delta Dunarii in Conventia de la Ramsar
Obiectivul declarat al Conventiei de la Ramsar a fost acela de a conserva zonele umede, fauna si flora care servesc ca habitat al pasarilor acvatice, iar pe de alta parte constituie cele mai importante resurse de valoare economica, naturala, stiintifica si recreativa, a caror pierdere ar fi ireparabila. Alegerea acestor zone se bazeaza pe rolul international din punct de vedere ecologic, botanic, zoologic, limnologic, hidrologic, tinand seama de importanta lor internationala pentru pasarile acvatice in toate anotimpurile. Conventia stabileste pentru statele parti, in primul rand, cerinta de a elabora si aplica planurile de amenajare, astfel incat sa se favorizeze conservarea acestor zone prin crearea de rezervatii si utilizarea rationala a rezervelor lor.
Pana in prezent au fost inscrise pe lista Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii si a Resurselor Naturale peste 300 zone umede. In Romania exista 89 de zone umede, fiind identificate, de asemenea, 44 de zone de importanta avifaunistica, cu o suprafata totala ce reprezinta trei la suta din suprafata tarii. Pe teritoriul romanesc sunt 52 de ecoregiuni cu o varietate mare de ecosisteme.
In Romania, zonele incluse in Conventia de la Ramsar sunt Rezervatia Biosferei Delta Dunarii si Balta Mica a Brailei. In realizarea angajamentelor internationale si pentru constituirea unui regim adecvat de protectia si conservarea Deltei Dunarii a fost adoptata Legea 82/1993 privind constituirea Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Preluand elementele din Conventia de la Ramsar si UNESCO, Legea defineste Rezervatia Biosferei Delta Dunarii ca zona umeda de importanta internationala, biogeografica, ecologica si estetica cu valoare de patrimoniu natural mondial supusa unui regim de protectie si conservare bazat pe promovarea dezvoltarii economice in corelare cu capacitatea de suport a mediului si a rezervelor sale naturale.