Șeful CEO: „Investițiile în regenerabile, o gălușcă pentru presă”

Doar o mică parte din investițiile de 5 miliarde de euro făcute de investitorii din sectorul energiilor regenerabile au intrat în economia românească, a declarat joi, în cadrul unei conferințe directorul general al Complexului Energetic Oltenia (CEO).

abandoned-wind-turbines-2

„A fost intrarea de cinci miliarde de euro în România. Părerea mea este că au fost investiți în Germania și Danemarca, de unde provin tehnologiile. Investițiile în regenerabile au fost o gălușcă pentru presă”, susține Ciurel. Acesta a adăugat că sectorul regenerabilelor a beneficiat de o dezvoltare „irațională”, fapt care ar putea conduce la cea mai importantă criză a sistemului energetic național din ultimii 20 de ani. În opinia sa, această situație de criză ar putea să apară în 7 — 8 luni pentru că în sistemul energetic sunt multe „lucruri incorecte”, iar reglementările „lasă foarte mult de dorit”.

„Nu facem nimic ca să stopăm aceste producții masive. Dacă, după această vară normală, pentru că a fost o vară normală — 2013 și 2014 nu au fost veri normale (din cauza precipitațiilor abundente – n.r.) — urmează și o iarnă normală, atunci sistemul energetic românesc se va confrunta cu o perioadă pe care nu a mai avut-o în ultimii 20 de ani. S-ar putea să nu se mai aprindă becul”, a avertizat Laurențiu Ciurel.

Acesta a adăugat că, din cauza secetei, Hidroelectrica nu poate acoperi sincopele produse de ieșirile din sistem ale centralelor eoliene. „Toată teoria energetică spune că termocentralele pe cărbune trebuie să meargă în baza curbei de sarcină și vârful, sarcina, să fie acoperit de gaz și apă. Acum este invers. Suntem în situația de a echilibra vântul”, a explicat pentru Green Report, șeful CEO.

Guvernul va reanaliza schema suport pentru energie regenerabilă

Bogdan Badea, secretar de stat în Ministerul Energiei, a declarat pentru Green Report că energia regenerabilă va ocupa în continuare un loc important în mixul energetic al Româiei, însă schema suport pentru acest sector va suferi modificări. „Este o chestiune extrem de delicată pe care încercăm să o corectăm. Măsurile pe care vrem să le luăm vor fi pe termen scurt, dar vrem să reanalizăm toată schema”, a spus Badea.

Potrivit datelor Transelectrica, puterea instalata a segmentului regenerabilelor depășește 5.000 de MW din care 3.176 MW instalații eoliene, 1.300 MW instalații fotovoltaice, 583 MW microhidrocentrale și 102 MW instalații biomasă.

Citește și:

Ministerul Energiei, obligat în instanță să furnizeze informații de mediu privind modernizarea CE Oltenia

CE Oltenia: „De ce Greenpeace nu semnalează și impactul energiei “verzi” asupra mediului”

 

spot_img

Ultimele știri