Sediul Minvest Deva ocupat de protestatari

Sediul Minvest Deva a fost ocupat în această dimineață de nouă activiști anti-cianură pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la favorizarea nelegitimă și ilegală a companiilor miniere de către autoritățile statului român.

Vrem să atragem atenția că mai sunt și alte proiecte în afară de Certej și Roșia Montană. Alături de acestea mai sunt proiectele de la Deva-Muncel, Băița Crăciunești, Brad și Rovina. În cazul proiectului de la Rovina aceasta este o zonă virgină neexploatată aflată în apropierea unui sit natura 2000, lângă muntele Vulcan”, a declarat, luni, pentru Green Report, Mihnea Blidariu, unul dintre protestatari.

Potrivit unui comunicat de presa al Mining Watch România, numai la Certej, în 16 ani de operare, ar urma să fie folosite 26.448 de tone de cianură de sodiu și 15.280 de tone de sulfat de cupru. Folosirea cianurii pe scară largă nu aduce prosperitate unei comunități, ci doar moarte și imposibilitatea dezvoltării altor activități economice.

Denunțăm faptele ce alimentează suspiciuni de corupție, conflictul de interese și gravele abuzuri ale actualului director Deva Gold, Nicolae Stanca. Acesta a semnat în numele statului român actele de asociere între Minvest Deva și Gabriel Resources în 1997, fiind angajat ulterior de controversatul om de afaceri Frank Timiș”, se mai arată în comunicatul organizației.

Totodată, reprezentanții organizației fac un apel către români să se informeze corect asupra numeroaselor neajunsuri ale proiectelor miniere și să aibă mereu în minte îngrozitoarele accidente ecologice de la Certej, din 1971 și de la Baia Mare, din 2000.

Nu mai dorim ca astfel de tragedii să se repete! Ne arătăm solidaritatea cu mișcări din întreaga lume ce luptă împotriva proiectelor miniere distructive: Kremnica (Slovacia), Halkidiki (Grecia), Corcoesto (Spania), Salave Asturias (Spania), Bergama (Turcia), Kumtor (Kyrgyzstan), Talvivaara (Finland)”, se arata in incheierea comunicatului.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri