Securitatea energetica, dependenta de investitorii straini

Statul roman trebuie sa atraga investitorii straini pentru a-si asigura securitatea energetica, a declarat miercuri Tudor Montescu, managing consultant Horvath & Partners, prezent la forumul Energy Forum.

“Avem o capacitate de generare de energie electrica invechita, iar pe termen lung consumul are o tendinta de crestere. Lipsa investitiilor va genera unele probleme in sistem, si anume costurile vor fi mai ridicate decat daca investesi acum. Lista investitiilor va afecta securitatea energetica si putem avea probleme incepand cu 2019”, a precizat Mantescu.

Potrivit adatelor prezentate de acesta, 80% din capacitatile instalate de productie de energie electrica au o vechime mai mare de 25 ani, iar acest lucru creaza presiune pentru inlocuirea acestora cu unele similare sau cu capacitati de productie de energie din surse regenerabile.

Necesar de investitii – 30-40 miliarde euro

De asemenea, reprezentantul Horvath & Partners a subliniat ca autoritatile romane estimeaza un necesar de investitii in sectorul de productie de electricitate de 30-40 miliarde euro pana in 2035.

De exemplu, investitia necesara intr-un kilowat generat intr-o termocentrala pe baza de carbune se ridica la 3.000 de euro, iar pentru acelasi kilowat generat de o termocentrala pe gaz, costul este de 1.000 de euro.

“Statul nu poate sa sustina aceste invetitii si trebuie sa atraga investiotori straini, desi pana acum interesul acestora a fost foarte redus, cu exceptia sectorului regenerabilelor, pentru care statul a oferit stimulente”, a mai spus Mantescu.

Bancile vor garantii pe termen lung

De asemenea, o alta problema semnalata de catre participartii la Energy Forum a fost cea referitoare la criteriile mai drastice stabilite de institutiile bancare , pentru acordarea finantarilor.

“Bancile, in urma unor analize, estimeaza o saturare a pietei pentru orizontul 2015-2016 si nu mai acorda finantari fara un contract pe termen lung pentru certificate verzi”, a explicat Ion Lungu, presedintele Asociatiei Transportatorilor de Energie din Romania.

Cosmin Zaharia

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri