Primăria Sectorului 6 a montat 222 de ghene îngropate dintr-un total planificat de 886, printr-un proiect de 130 de milioane de lei, finanțat în mare parte din fonduri europene. Ghenele nu sunt însă funcționale: Primăria a aprobat abia acum delegarea gestiunii și urmează să aleagă operatorul de salubritate prin licitație publică.
Consiliul Local al Sectorului 6 a votat în ședința din 5 mai delegarea gestiunii prin concesiune a punctelor de colectare selectivă.
Tot atunci a fost stabilit și caietul de sarcini, alături de documentația de atribuire a contractului de delegare, potrivit Primăriei Sectorului 6.
Urmează organizarea unei licitații publice pentru desemnarea operatorului de salubritate care va prelua responsabilitatea colectării selective a deșeurilor din noile ghene îngropate.
O investiție de 130 de milioane de lei, majoritar din fonduri europene
Proiectul de modernizare a sistemului de colectare a deșeurilor în Sectorul 6 este unul ambițios și, mai ales, costisitor.
Primăria anunță că valoarea totală se ridică la 130 de milioane de lei, sumă provenită în mare parte din fonduri europene nerambursabile.
Ghenele subterane sunt parte a acestui plan, menit să aducă un suflu nou în gestionarea deșeurilor urbane, într-un context în care România are obligații clare de mediu, asumate în fața Comisiei Europene.
886 de platforme subterane, din care 222 sunt deja montate
„Până în prezent, au fost finalizate lucrările de construire și instalare a 222 de platforme subterane”, transmite administrația locală.
Acestea sunt primele dintr-un total de 886, care urmează să fie instalate în diferite puncte din sector.
Primăria Sectorului 6 a publicat în 2023 o hartă cu primele câteva zeci de locații.
În paralel, au fost recepționate și 54 de ghene supraterane, dintr-un total planificat de 265.
Cum funcționează ghenele îngropate
Sistemul este automatizat și silențios.
În momentul colectării, o mașină de salubritate specializată, dotată cu pompă hidraulică și furtun, ridică rampa în care se află cele patru containere.
Operatorul descarcă tomberoanele, iar rampa este apoi coborâtă lin, asemănător unui lift.
Totul este gândit pentru a reduce disconfortul sonor și vizual generat de metodele clasice de colectare.
Ghenele îngropate sunt prevăzute cu patru tipuri de containere, iar frecvența colectării variază în funcție de tipul de deșeu:
- Sticla va fi ridicată de șase ori pe săptămână;
- Deșeurile reziduale și cele biodegradabile, de trei ori pe săptămână;
- Hârtia și cartonul, de două ori pe săptămână;
- Plasticul și metalul, o dată pe săptămână.
„Sticla nu se va ridica direct de la punctele de precolectare, ci de la cele 12 puncte amenajate în sector, unde o va duce fiecare consumator”, subliniază primăria.
Aceste ritmuri de colectare au fost stabilite clar în caietul de sarcini aprobat în aceeași ședință a Consiliului Local.
„Ghenele îngropate se vor goli în funcţie de tipul de deșeu. Ritmicitatea este satbilită în caietul de sarcini”, transmite Primăria.
Tarife noi pentru deșeurile abandonate: plătește vinovatul, dar doar dacă e identificat
Tot în contextul reorganizării gestionării deșeurilor, Consiliul Local al Sectorului 6 a votat, pe 30 ianuarie, introducerea unor tarife pentru colectarea separată și transportul deșeurilor municipale abandonate.
Hotărârea a fost aprobată cu 26 de voturi.
Tariful pentru colectarea separată și transportul deșeurilor municipale abandonate este de 481,40 lei pe tonă, fără TVA.
În cazul în care se calculează la volum, tariful este de 168,49 lei fără TVA pe metru cub.
Pentru deșeurile provenite din activități de construcții abandonate pe domeniul public, tarifele sunt mai mari. Astfel, prețul ajunge la 629,26 lei pe tonă, respectiv 503,41 lei pe metru cub, fără TVA.
În cazul în care autoritățile nu reușesc să identifice producătorul de deșeuri, costurile vor fi acoperite de bugetul local.
Ulterior, dacă vinovatul este identificat, acesta va fi obligat să suporte toate cheltuielile și să plătească amenzile prevăzute de lege.
Context european: reciclare mai multă, depozitare mai puțină
Aceste măsuri vin în contextul în care România trebuie să atingă țintele europene privind reciclarea.
Până în 2025, este obligatoriu ca 55% din deșeurile municipale să fie reciclate.
Procentul trebuie să crească la 60% până în 2030 și la 65% până în 2035.
De asemenea, legislația europeană impune limitarea progresivă a incinerării și depozitării, încurajând în schimb reutilizarea și valorificarea materialelor.
Primăria Sectorului 6 subliniază că toate aceste eforturi au ca scop reducerea cantității de deșeuri generate.
„Reducerea cantităților de deșeuri generate, maximizarea reutilizării și reciclării, limitarea incinerării și a depozitării sunt obiective prioritare”, menționează instituția.
Urmează licitația pentru operatorul de salubritate
„Ghenele îngropate pot fi date în funcțiune”, anunță Primăria, într-o postare recentă pe Facebook.
Următorul pas este organizarea unei licitații publice pentru desemnarea unui operator de salubritate.
Acesta va avea responsabilitatea de a gestiona, în mod eficient și transparent, întregul sistem nou de colectare.
Primarul Ciprian Ciucu este inițiatorul proiectului de delegare prin concesiune.
Acesta a fost votat în ședința din 5 mai, iar administrația locală promite că anunțul privind licitația va fi făcut în curând.
Ce urmează pentru locuitorii sectorului
După ce va fi ales operatorul de salubritate, primele 222 de ghene îngropate vor putea fi date în folosință.
Locuitorii Sectorului 6 vor putea astfel să colecteze separat deșeurile într-un mod civilizat, fără mirosuri, fără tomberoane răsturnate și fără pungi sparte pe trotuar.
Este un pas important spre modernizarea Bucureștiului, în ton cu orașele europene care au adoptat deja aceste soluții.
La postarea Primăriei Sectorului 6 despre ghenele îngropate, locuitorii au reacționat imediat, unii cu entuziasm, alții cu nemulțumiri:
„Sper să dispară toate tuburile din interiorul blocurilor, care sunt un focar!” – Antonia L.
„Nu, nu pot fi date în folosință, pentru că trebuie făcută o licitație prin care să se decidă ce firmă va veni și le va goli. Deci după 1 an de stat degeaba, va mai trece încă o jumătate de an cu licitații, contestații și alte năzbâtii birocratice. Felicitări!” – Dan L.
„Mulțumim! Dar ghenele care nu sunt îngropate când vor fi date în funcțiune? Sunt o mulțime de ghene ne-îngropate, gata terminate, dar <<nefuncționale>>.” – Alexandru R.
„Susțin folosirea acestor ghene, însă pentru a fi în acord cu legea, respectiv având în vedere distanța la care sunt montate față de blocuri, ar trebui colectate zilnic. Atenție și la modul în care populația aruncă efectiv deșeurile, fără a curăța recipientele, ceea ce in contextul preluării la intervalele de timp menționate în postare poate înseamna, de fapt, insalubritate.” – Maria A.
Un sistem curat, dar dependent de implicare
Deși infrastructura este aproape gata, succesul proiectului depinde și de comportamentul cetățenilor.
Fără implicarea locuitorilor în colectarea selectivă, ghenele îngropate nu își vor atinge scopul.
De aceea, autoritățile promit și o campanie de informare, care să ajute oamenii să înțeleagă corect cum se folosește acest sistem.
Până atunci, ghenele subterane așteaptă, tăcute, sub pământ, momentul în care vor deveni parte activă din lupta cu deșeurile urbane.
CITIȚI ȘI:
Curățenia de primăvară: De la soluții de curățat eco până la reciclarea mobilei vechi
Colectarea textilelor a început, dar fără profit nu există reciclare