Sectorul 1 a semnat pentru depasirea obiectivului UE de reducere a emisiilor

Sectorul 1 se numara printre cele peste 1.600 de autoritati locale din 36 de tari care si-au luat angajamentul de reducere a emisiilor cu peste 20% pana in 2020 prin semnarea "Pactului Primarilor". Marti, cele mai recente membre – 500 de primari – vor semna “Pactul Primarilor”, o initiativa sprijinita de Comisia Europeana in cadrul careia autoritatile locale promit sa economiseasca energie, sa utilizeze energie regenerabila si sa creasca gradul de constientizare in randul cetatenilor privitor la schimbarile climatice.

Primaria Sectorului 1 a semnat aderarea in februarie 2009, iar in prezent se afla la stadiul planificarii in cadrul proiectului “Pactul Primarilor”. “Suntem destul de avansati, dar lucram inca la planificare pentru ca se obtin foarte greu datele”, a declarat, pentru Green Report, Ion Dogeanu, director executiv al Agentiei pentru Eficienta Energetica si Protectia Mediului Bucuresti (AEEPMB), agentie independenta care coordoneaza actiunile de reducere a emisiilor intreprinse de Primaria Sectorului 1 in cadrul proiectului european. Acesta a adaugat ca PS 1 a obtinut o amanare a predarii planului de actiune pana in iunie, dar masurile nu stau pe loc in acest timp, subliniaza Ion Dogeanu.

300 de blocuri reabilitate pana in 2013

Toate cladirile publice de invatamant, 250 la numar, au fost reabilitate termic in cadrul proiectului, exemplifica Dogeanu. De asemenea, au fost reabilitate cladirile apartinand autoritatii publice, iar in cadrul Programului National de Reabilitare Termica au fost reabilitate 80 de blocuri de locuinte in 2009. Proiectul mai prevede reabilitarea termica a 300 de blocuri pana in 2013. Un alt punct al planului de actiuni il reprezinta spatiile verzi care au fost reabilitate in proportie de 80%, iar altele noi au fost construite.
 

Actiunile intampina, insa, si obstacole, in special financiare. “Pana in prezent, Guvernul nu a scos plafonul national de indatorare, astfel ca imprumutul pe care l-am obtinut de la Banca Europeana pentru Investitii pentru program este blocat, deci si programul pe anul acesta”, a declarat directorul executiv al AEEPMB.

Urmatoarea etapa in cadrul proiectului “Pactul Primarilor” este atuomatizarea iluminatului si sistemelor de incalzire, urmand ca in cea de-a treia etapa cladirile publice sa fie independente energetic. “Deocamdata nu putem actiona decat pe cladiri publice, daca se da drumul la Casa Verde vom putea lucra si pe alte cladiri”, a explicat Ion Dogeanu.

Greu de masurat

La un an de la aderarea la “Pactul Primarilor”, Primaria Sectorului 1 vine cu solutii puse in practica de reducere a consumului energetic si, implicit, a emisiilor, dar cu rezultate greu de masurat si cu un obiectiv de depasire a tintei asumate la nivel UE de 20% pana in 2020 care sta sub semnul intrebarii.

“Actiuni sunt multe, dar cand le pui pe hartie suntem cam la limita. Trebuie sa facem foarte multe, dar din cauza blocajului financiar, reducerea emisiilor nu va fi semnificativa in urmatorii cinci ani”, a declarat Ion Dogeanu, care a adaugat ca pentru masurarea reducerii emisiilor ca urmare a programului de reabilitare termica este nevoie de doua-trei sezoane pentru un calcul relevant.

Exemple de succes

Declaratia de a depasi obiectivul UE prin proiecte la nivel local va fi semnata in prezenta presedintelui CE Jose Manuel Barroso si a premierului Spaniei Jose Luis Rodriguez Zapatero si a comisarului European pe Energie, Gunther Oettinger.

“Pactul Primarilor a devenit un element-cheie al politicii europene de energie sustenabila. Regiunile si orasele demonstreaza ca reducerea efectelor schimbarilor climatice este cea mai buna strategie de revenire economica. Investitiile in reducerea emisiilor de CO2 si in eficienta energetica vor crea locuri de munca”, a declarat comisarul pentru Energie.

Semnarea declaratiei inseamna pentru primarii sa analizeze ce cantitate de emisii de CO2 emit in acest moment, sa identifice modalitati de atingere a obiectivului si sa-si evalueze actiunile. De asemenea, se angajeaza sa creasca gradul de constientizare asupra schimbarilor climatice printre cetateni.

Printre exemplele de succes din cadrul proiectului “Pactul Primarilor” se numara orasul Heidelberg care a reusit sa-si reduca emisiile cu aproape 40% in cladirile publice prin intermediul statiilor de monitorizare energetica. Orasul Riga, de pilda, utilizeaza gazul metan produs in sectorul deseurilor pentru producerea de electricitate.

Text de Roxana Bucata

Foto: Green Report / Anita Vizireanu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri