Sectorul 1, fruntas la colectare selectiva

Locuitorii sectorului 1 colecteaza selectiv, in medie, cele mai mari cantitati de deseuri din populatia Capitalei. Potrivit datelor raportate de operatorii de salubritate, cetatenii din sectorul 1 aduna lunar aproximativ 150 tone de deseuri de ambalaje, ce sunt preluate de la cele 136 de puncte de colectare. La polul opus se situeaza locuitorii sectorului 2 care reusesc sa stranga, in vederea valorificarii, doar 23 tone de deseuri de ambalaje.

In sectorul 3, din totalul cantitatii de deseuri ridicate lunar, populatia colecteaza selectiv la domiciliu aproximativ 125 tone deseuri de ambalaje, depozitate la cele 100 de puncte de colectare disponibile pe raza sectorului.

Pe locul trei in topul celor mai responsabili cetateni ai Capitalei in ceea ce priveste gestionarea deseurilor sunt locuitorii sectorului 6. Acestia reusesc sa sorteze aproximativ 106 tone de deseuri de ambalaje, stranse prin intermediul celor 114 puncte de colectare.

Populatia, actorul-cheie in indeplinirea tintelor de reciclare

Aproximativ 60% din cantitatea totala de deseuri de ambalaje generate in Romana se regaseste la populatie, potrivit datelor companiei Eco-Rom Ambalaje. In acest sens, cresterea cantitatilor colectate din gospodarii trebuie sa cresca intr-un ritm alert pentru ca Romania sa-si poata indeplini tintele de reciclare si valorificare asumate in momentul aderarii la Uniunea Europeana.

Obiectivele de reciclare ale Romaniei cresc de la an de an, pana la atingerea pragului de 60% la orizontul anului 2013.

In prezent, Eco-Rom Ambalaje a dezvoltat sistemul de colectare selectiva la populatie, cu sprijinul autoritatilor locale si al societatilor de salubritate, in 85 de localitati din Romania, punand la dispozitie peste 6.000 de containere de colectare selectiva. Compania atinge astfel, in prezent, aproximativ 15% din totalul populatiei, cu un numar de persoane arondate de 3.300.

Ca urmare a investitiilor in infrastructura, cantitatile de deseuri de ambalaje colectate de la populatie au crescut, in prima jumatate a anului 2010, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Campanie in institutiile publice

Functionarii din sase institutii publice vor fi invatati sa colecteze selectiv deseurile la locul de munca, in cadrul unei campanii de constientizare lansate la inceputul acestei saptamani, care va dura pana in luna noiembrie.

Campania ,,Legea 132/2010 – Institutiile publice colecteaza selectiv” este organizata la initiativa Comisiei pentru Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic din Camera Deputatilor, in parteneriat cu Asociatia Green Revolution si cu sprijinul Garzii Nationale de Mediu, Asociatiei Nationale de Protectia Mediului, Eco-Rom Ambalaje S.A. si Asociatiei Green Area.

”Campania vizeaza constientizarea directa a 1,4 milioane de bugetari la nivelul teritoriului Romaniei. Daca luam in calcul ca acesti angajati merg acasa si transmit mesajul mai departe, vizam cu aceasta lege responsabilizarea fata de problemele de mediu a peste patru milioane de romani”, a declarat presedintele Asociatiei Green Revolution, Raluca Fiser. Ea a explicat ca angajatii mai multor ministere vor beneficia de training, un ghid de implementare, materiale de promovare a colectarii selective si un program on-line special pentru a facilita raportarea de deseuri colectate selectiv.

Campania se va derula, pentru inceput, in sase institutii publice: Ministerul Educatiei, Ministerul Sanatatii, Ministerul Mediului, Ministerul Administratiei si Internelor, Senatul si Presedintia.

Raluca Petrescu

Cititi si:

A inceput campania de colectare selectiva in institutiile publice

Functionarii, obligati sa arunce gunoaiele selectiv

Institutiile statului, obligate la colectare selectiva

Hasta la vista, plastic!

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri