Sectorul 1 anunță un sistem ultramodern de colectare selectivă a deșeurilor, inclusiv compostoare

În Sectorul 1 va fi implementat un sistem ultramodern de colectare selectivă a deșeurilor, în baza unui proiect aprobat în şedinţa de marţi a Consiliului Local. 

Sistemul integrat de colectarea selectivă a deșeurilor din această zonă administrativă va permite împărțirea pe cinci fracții, potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 1:

  • hârtie/carton,
  • plastic/metal,
  • sticlă,
  • deșeuri reziduale,
  • bio-deșeuri.

Prin acest proiect a fost aprobată documentaţia tehnico-economică revizuită a proiectului de investiţii „Sistem integrat de colectare a deşeurilor la nivelul Sectorului 1″ şi participarea Sectorului 1 cu acest proiect în scopul unei finanţări nerambursabile în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa prioritară 3.

În concret, urmează a fi amenajate un număr de 244 puncte de colectare subterane cu un număr de 1.394 de module subterane de colectare. Capacitatea volumetrică a fiecărui modul subteran va fi de 3 metri cubi (mc), iar capacitatea volumetrică totală a modulelor subterane va fi de 4.182 mc. Totodată, vor fi amenajate 698 de puncte de colectare supraterane, care vor avea 1.442 module supraterane de colectare cu compactare şi 2.416 module supraterane de colectare fără compactare. Capacitatea volumetrică a fiecărui modul suprateran va fi de 0,24 mc, iar capacitatea volumetrică totală a modulelor supraterane va fi de 952,92 mc„, scrie Armand pe Facebook.

În plus, vor fi achiziţionate 20.000 de unităţi de compostare individuale cu un volum de 0,28-0,30 mc (280 – 300 litri). Armand adaugă că punctele de colectare selectivă vor fi dotate cu panouri fotovoltaice şi vor beneficia de sisteme de supraveghere video, iar monitorizarea utilizatorilor individuali va fi realizată prin dotarea pubelelor cu CIP-uri.

Prin implementarea acestui proiect, capacitatea de colectare fracție reciclabilă uscată (hârtie/carton și plastic/metal) va fi de 1.091,52 mc, echivalent a circa. 22.000 t/an, care se pot recupera în stația de sortare, capacitatea de colectare fracție reciclabilă sticlă va fi de 901,92 mc, echivalent a circa 3000 t/an, care se pot recupera într-o stație de reciclare a sticlei, capacitatea de colectare fracție reciclabilă umedă(bio-deșeuri) va fi de 1032,96 mc, echivalent a circa 17.500 t/an, care se pot trata în cadrul unei stații de compostare, iar capacitatea de colectare fracție reciclabilă umedă (deșeuri reziduale) va fi de 1032 mc, echivalent a circa 17500 t/an, care se pot depozita pe groapa de gunoi.

Potrivit proiectului de hotărâre, valoarea totală a investiției este de 246.076.998,17 lei inclusiv TVA. Din bugetul local urmează a finanțată contribuția eligibilă a Sectorului 1, reprezentând 2% din valoarea cu TVA a costurilor eligibile acceptate la finanțare precum și a tuturor costurilor neeligibile.

Restul vor fi bani europeni. Totuși, în cazul în care proiectul nu obține sau obține parțial finanțarea nerambursabilă, finanțarea sa se va face de la bugetul local, total sau parțial, până la incidența întregului cost al proiectului.

Mai mult, va fi amenajat un centru de monitorizare date dotat cu un server găzduire software gestiune şi un software de gestiune. Valoarea totală a investiţiei este de 246.076.998,17 lei inclusiv TVA. Din bugetul local urmează a finanţată contribuţia eligibilă a Sectorului 1, reprezentând 2% din valoarea cu TVA a costurilor eligibile acceptate la finanţare precum şi a tuturor costurilor neeligibile„, a adăugat primarul Sectorului 1.

Armand a mulţumit consilierilor locali USR, PSD şi PMP pentru susţinerea proiectului, menţionând că PNL a părăsit sala de şedinţă.

Mulţumesc consilierilor locali USR, PSD, PMP (aş vrea să menţionez că grupul PNL s-a abţinut şi a părăsit sala de şedinţă la acest proiect) că au lăsat la o parte orgoliile personale şi interesele politice şi au aprobat acest proiect esenţial pentru comunitatea locală şi pentru creşterea calităţii vieţii în această zonă administrativă„, a mai scris Armand.

Citește și: Tanczos: România și-a propus colectarea deșeurilor pe 4-5 fracții, folosind finanțări prin PNRR  

PMB nu va plăti diferența de preț cerută de Eco-Sud pentru depozitarea deșeurilor municipale 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri