Secretul lui Oprescu: Harta de risc seismic a Bucurestiului

Potrivit primarului Capitalei, Sorin Oprescu, in cateva saptamani va aparea o harta de risc seismic a Bucurestiului, care insa nu va fi facuta  publica.

Profesorul Gheorghe Marmureanu, director onorific al Institutului National de Fizica a Pamantului, spune insa ca „nu are cunostinta de o asemene  harta, care ar trebui sa fie, mai degraba o harta de hazard, si nu una de risc seismic”.

Institutul National de Fizica a Pamantului, singura autoritate abilitata sa elaboreze astfel de documente nu a fost consultat in realizarea unei astfel de harti. La randul, meu nici eu nu am cunostinta despre o astfel de harta de risc seismic. Cred insa ca, mai degraba, ar putea fi vorba despre o harta de hazard, si nu despre una de risc seismic, diferentele fiind majore”,  a declarat, pentru Green Report, Gheorghe Marmureanu.

Primarul Sorin Oprescu a spus ieri, la Palatul Parlamentului, ca aceasta harta nu va fi facuta publica, deoarece nu vrea sa-i sperie pe bucuresteni si nici sa “fie la dispozitia samsarilor de locuinte”.

In cateva saptamani o sa apara o harta de risc a Bucurestiului. Am invitat profesorii de seismologie pentru a putea constitui aceasta harta, pentru a sti la ce ne expunem. Nu o s-o fac niciodata publica, pentru ca nu sunt de acord cu speriatul populatiei. Nu sunt nici la dispozitia samsarilor de locuinte care ar face circ in momentul in care va aparea o harta de risc seismic„, a spus Oprescu.

Profesorul  Gheorghe Marmureanu a  lansat, in urma cu cativa ani, cartea „Evaluarea hazardului seismic local pentru zona metropolitana Bucuresti. Harti de hazard seismic local in acceleratie, de fundamentare si intensitati”. Potrivit lui Marmureanu, Capitala nu are zone mai vulnerabile decat altele, ci numai blocuri bine sau prost construite.

Cartea cuprinde si o harta cu activitatea seismica pe toate zonele din Bucuresti. In functie de coordonatele punctului in care vreti sa construiti casa, veti gasi acolo acceleratia de proiectare, detalii despre vibratia terenului, care trebuie sa fie diferita de cea a structurii. Este o lucrare la care am lucrat inca din 2002”, a mai spus Marmureanu.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri