Secretar de stat Agricultură: Producția agricolă a lumii este controlată de 7 state. Fermierii români trebuie să se asocieze

Producția agricolă a lumii este controlată de șapte state, a declarat fără a le enumera Daniel Botănoiu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) la conferința Green Report „Eat Smart. Buy Local”.

Potrivit worldatlas.com, primele șapte state ale lumii cu cea mai mare producție agricolă sunt: SUA, Olanda, Germania, Brazilia, Franța. China și Spania.

Pentru a sprijini productivitatea locală, Daniel Butănoiu a spus că ar trebui ca agricultorii români să se asocieze și în acest vor putea să vândă către marile lanțuri de magazine, care se aprovizionează în cantități mult mai mari decât ar putea să producă un singur agricultor.

De asemenea, Guvernul ar trebui să construiască o infrastructură adecvată, unde fermierii să își poată depozita produsele, ca mai apoi aceastea să fie distribuite supermarketurilor.

„Încercăm să construim depozite în fiecare județ. În momentul în care creeăm aceste depozite, putem comasa producția, aceste unități urmând să fie administrate privat”, a declarat Daniel Botănoiu.

Potrivit secretarului de stat, de la începutul anului s-au înființat 120 de cooperative.

Un  program derulat de către Guvern a fost cel pentru tomate, prin care fermierii care cultivă roșii beneficiază de un ajutor de la stat.

Butănoiu a declarat că o parte dintre fermierii înscriși în program au preferat să își vândă producția de tomate intermediarilor pentru doar 10 bani în plus pe kilogram.

„Am încercat cu magazinele să avem Programul de tomate. O săptămână a funcționat corect, apoi au apărut samsarii și i-a spus fermierului: eu îți dau 10 bani în plus și fermierul a preferat să îi vândă lui”, a spus reprezentantul MADR.

Prezentă la conferință, Raluca Barbu, senior Consultan Highclere Consulting, a spus că din cercetările efectuate în rândul agricultorilor, a identifiat câteva probleme pe care aceștia le ridică. De exemplu, fermierii și-ar dori să asigure o trasabilitate mai bună a produselor lor pentru clienții din magazine, dar și să creeze produse noi, inovatoare, însă nu știu cum. De asemenea, micii fermierii se lovesc de birocrație, pe care nu știu cum să o gestioneze.

Directorul executiv al Romalimenta, Mihai Vișan, a spus că fermierii cu productivitate mică ar trebui să se îndrepte către produse de nișă, către delicatese, care încep să aibă succes la consumatori.

În ceea ce privește calitatea legumelor și fructelor românești, secretarul de stat în MADR a spus că, România folosește cea mai mică cantitate de îngrășământ din Uniunea Europeană, și că acest lucru conferă calitatea produselor.

„România produce de o valoare extraordinară, nu se utilizează pesticide ca în alte state din UE. Iar referitor la Programul de tomate, calitatea este foarte bună pentru că noi facem teste. Avem acest sol minunat, nu are cum sa nu dea gust”, a explicat Daniel Botănoiu.

Pe de altă parte, reprezentantul Romalimenta, este de părere că numai prin controlul fermierilor se poate obține calitate.

„Fără control vom avea o piața haotică în care consumatorii nu au încredere”.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri