Sechestrarea carbonului în sol: soluție benefică pentru mediu și climă

Agricultura este unul dintre domeniile cele mai afectate de schimbările climatice. Tot mai mulți fermieri raportează efectele negative pe care le înregistrează la recoltare, producția fiind afectată în mod considerabil de la un sezon la altul. Paradoxul constă în faptul că tot agricultura se află în avangarda adoptării soluțiilor benefice pentru mediu și climă. Un buzzword în acest moment este agricultura carbonului.

Acest tip de agricultură, considerat încă o inovație pe anumite piețe la nivel mondial, a demonstrat deja eficiența sa în alte țări mai avansate în ceea ce privește deschiderea către soluțiile noi propuse și susținute în agronomie. Agreena, companie agtech de origine scandinavă, lider în Europa prin programul său de sechestrare a carbonului în sol, susține fermierii din 18 țări să facă tranziția către agricultura carbonului.

Având peste 2 milioane de hectare înscrise în programul AgreenaCarbon, deja putem spune că Agreena deține know-how-ul necesar pentru a putea propune soluțiile adecvate adaptate la nevoile fermierilor din Europa. Peste 1.000 de fermieri au aderat la agricultura regenerativă prin Agreena, demonstrând că tehnologia de top poate susține eforturile depuse pentru a micșora impactul pe care îl avem asupra climei.

Sechestrarea carbonului în sol, deși nu este nouă ca idee, evoluează de la an la an prin practicile ce pot fi aplicate direct în fermă.  Prin monitorizare atentă și implicarea învățării automatizate, se pot decide cele mai potrivite soluții agronomice pentru a reduce cantitatea carbonului emis în atmosferă.

Pentru a îndeplini condițiile necesare intrării în programul AgreenaCarbon, un fermier trebuie să îndeplinească anumite condiții, printre care și reducerea sau eliminarea completă a aratului. Astfel, nu doar că va contribui la reducerea cantității de carbon emis în atmosferă, ci va proteja și biodiversitatea de la nivelul solului și va asigura nutrienții necesari dezvoltării unei noi culturi.

“Sechestrarea carbonului din agricultură este una dintre soluțiile de top în amplificarea acțiunilor împotriva schimbărilor climatice conform IPCC, dar poate implica și costuri foarte mari de suportat inițial de către fermieri. Agreena utilizează știință și tehnologie de vârf pentru a converti demersurile agricole benefice pentru mediu și climă în credite de calitate înaltă pentru eliminarea carbonului, aducând fermierilor un venit adițional consistent.” a declarat Julie Koch Fahler, co-fondator și COO al Agreena.

Fermierii nu doar că își pot asuma responsabilitatea morală de a-și aduce aportul  la combaterea schimbărilor climatice, însă vor fi și susținuți financiar în acest demers. Fiecare hectar înregistrat în programul Agreena reprezintă între 0,8 și 3 credite, iar un fermier a primit 32 euro din partea Agreena pentru recolta din 2022.

Pentru a garanta integritatea, verificarea datelor și inspecțiile terenurilor sunt conduse de un Corp de Validare și Verificare independent înainte de a se emite creditele spre vânzare în piața voluntară de carbon. Această terță parte atestă că reducerea emisiilor de carbon și eliminarea acestora chiar au avut loc, confirmând calitatea creditelor de carbon și a rolului acestora ca soluție viabilă în călătoria către net zero.

Se estimează că agricultura este o industrie responsabilă de emisia a aproximativ 26% din totalul gazelor de seră eliberate în atmosferă și că aproximativ 50% din carbonul de la nivelul solului a ajuns în atmosferă în ultimele decenii. Astfel că, nevoia de a adopta practicile de agricultură regenerativă este tot mai stringentă. Pe lângă reducerea emisiilor de carbon și stocarea acestuia în sol, agricultura carbonului îmbunătățește calitatea solului prin reducerea eroziunii, protejarea biodiversității, creșterea capacității de retenție a apei și rezistenței la inundații.

Pentru a evita perturbarea solului, fermierii din AgreenaCarbon implementează din ce în ce mai multe practici de la un sezon la altul. În afara reducerii aratului pe cât posibil, se folosesc și culturile de acoperire, fertilizanti organici și se face gestionarea optimă a reziduurilor. Toate aceste eforturi își găsesc corespondent în contravaloarea fiecărui credit de carbon pe care un fermier îl poate valorifica fie independent, fie prin Agreena.

În plus față de beneficiile deja enumerate, fermierii ce fac tranziția către agricultura regenerativă se vor bucura nu doar de susținere din partea Agreena, ci și de conformitate cu legislația UE în vigoare. Cu toate că încă se lucrează la aceste reglementări, se poate aprecia faptul că normele emise în favoarea protejării mediului și climei vor fi din ce în ce mai riguroase și mai restrictive.

spot_img

Ultimele știri