Seceta istorică din Cornul Africii este un efect al schimbărilor climatice

Seceta istorică din Cornul Africii este rezultatul asocierii lipsei ploilor şi temperaturilor ridicate care nu ar fi putut avea loc fără consecinţele emisiilor de gaze cu efect de seră. 

Conform unui studiu științific citat de AFP și Reuters, seceta istorică din Cornul Africii este rezultatul lipsei ploilor și temperaturilor ridicate asociate cu emisiile de gaze cu efect de seră.

World Weather Attribution (WWA), o rețea globală de oameni de știință, a descoperit că schimbările climatice cauzate de activitățile umane au făcut ca seceta agricolă din Cornul Africii să fie de aproximativ 100 de ori mai probabilă decât în trecut.

Schimbările climatice au făcut această secetă atât de grav şi excepţională”, a declarat Joyce Kimoutai, un climatolog kenyan care a participat la realizarea raportului.

Din sfârșitul anului 2020, țările din Marele Corn al Africii (Etiopia, Eritreea, Somalia, Djibouti, Kenya și Sudan) sunt afectate de cea mai gravă secetă din ultimii 40 de ani, cinci sezoane ploioase eșuate consecutive având un impact devastator asupra animalelor și culturilor.

Potrivit ONU, 22 de milioane de persoane sunt amenințate de foamete în Etiopia, Kenya și Somalia.

Raportul arată că schimbările climatice au avut un efect redus asupra precipitațiilor anuale recente din regiune, însă au influențat puternic creșterea temperaturilor, responsabilă pentru o creștere bruscă a evapotranspirației care a dus la uscarea record a solurilor și a plantelor. Concluzia oamenilor de știință este că „schimbările climatice au fost o condiție necesară pentru ca o secetă atât de gravă să aibă loc„.

Citește și: Raportul anual Copernicus: Condiții periculoase pentru sănătatea umană

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri