Seceta amenință Europa chiar înainte de sosirea verii

Experții în meteorologie au avertizat că seceta ar putea lovi Europa chiar înainte de sosirea verii, iar urmările vor fi incendii de pădure, puţuri secate şi culturi amenințate. Din punctul de vedere al agriculturii, luna mai va fi decisivă.

„Dacă vremea fără ploi va continua în următoarele câteva luni, am putea avea aceeaşi secetă ca în 2018, sau chiar mai rău”, a avertizat Institutul Național German de Meteorologie (DWD).

Institutul a anunțat că țara a înregistrat în 2018 cel mai călduros an de la începutul consemnării observaţiilor meteorologice în 1881, precum şi o secetă excepţională. Pompierii s-au luptat cu mai multe incendii de pădure, în partea de est a ţării, în apropierea graniţelor cu Polonia şi Cehia, care, deși au o amploare încă limitată, sunt destul de neobişnuite în acest sezon.

Preşedintele federaţiei naţionale a pompierilor, Hartmut Ziebs, le-a cerut autorităţilor să se doteze cu mai multe elicoptere utilizate în stingerea incendiilor, în special armata, pentru a „reacţiona în mod corespunzător la incendiile de vegetaţie”.

Mai mult, oamenii de știință germani și elvețieni au avertizat că, în cazul unei secete severe, râul Rin va ajunge la un nivel atât de scăzut, încât transportul de bunuri nu va mai putea fi făcut cu ajutorul vapoarelor.

Unele câmpuri din regiunea Brandenburg, din jurul Berlinului, sunt asemănătoare savanelor, în condiţiile în care precipitaţiile au fost scăzute de la începutul anului.

În Austria, primele semne ale secetei au apărut deja în estul şi în nordul ţării, generând temeri de pagube mai mari decât anul trecut. Producătorii de cartofi de aici cer o relaxare a reglementărilor privind pesticidele pentru a combate mai bine viermii, care se dezvoltă în număr mare din cauza secetei.

„Semnalele actuale prevestesc noi pagube pentru agricultură”, a spus o companie de asigurări specializată în acest sector, Hagelversicherung.

deșerturi secetă Europa

Cehia este şi ea afectată de lipsa ploilor: se consideră că 99% din teritoriu este deja afectat de secetă. Regiunea la nord-vest de capitala Praga este cea mai afectată. Culturile au încetat să mai crească de câteva săptămâni şi agricultorii sunt îngrijoraţi de proliferarea coleopterelor. În multe sate, puţurile au secat, forţând oamenii să găsească alte mijloace de a se aproviziona cu apă.

Scandinavia este de asemenea afectată de incendii de pădure sau de vegetaţie. Pompierii locali au fost nevoiţi să se lupte zilnic cu 10 până la 15 incendii de pădure în cursul săptămânii trecute, în special în sudul ţării, după o lună aprilie fără precipitaţii. Cel mai grav incendiu, pe o suprafaţă de 300 de hectare, a forţat evacuarea a circa 50 de persoane în sudul ţării.

Incendiile de pădure şi de vegetaţie au distrus deja anul trecut în Suedia aproape 25.000 de hectare, după o primăvară excepţional de uscată şi cea mai caldă lună iulie din ultimele două secole şi jumătate.

În Norvegia, incendiul cel mai ameninţător, în regiunea Sogndal (sud-vest), se află sub control, însă circa 70 de pompieri asistaţi de un elicopter încercau încă joi să stingă focare persistente pe o zonă de 750 de hectare devastată în această săptămână de flăcări.

În România, seceta s-a extins în primăvară ca suprafața, dar și ca intensitate, astfel încât jumătate din țară este sub diferite grade de intensitate a secetei, chiar extremă pe alocuri, a declarat Daniel Alexandru, şeful Laboratorului Agrometeorologie din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, pentru DCNews.

„E deja secetă încă din toamna anului trecut. Pe jumătatea de est a României, tot ceea ce înseamnă Moldova, Dobrogea, Muntenia, a început încă din toamnă pentru că s-au semănat foarte târziu culturile din cauza faptului că pământul nu a avut apă. Au fost, de fapt, lunile septembrie, octombrie şi noiembrie aproape în totalitate, cu maximum cinci litri acumulaţi în toată această perioadă. Solul a fost foarte uscat, nu s-a putut semăna, iar acolo unde s-au semănat culturile de grâu şi orz răsărirea este neuniformă pentru că nu au avut apă suficientă pentru a parcurge primele faze. În iarnă nu au fost suficiente precipitaţii care să refacă rezerva de umiditate”, a spus acesta pentru publicația online.

Unele averse limitate sunt anunţate pentru următoarele zile în Germania şi în Europa Centrală, însă ele nu vor fi suficiente pentru a face faţă deficitului.

În România, meteorologii au emis un cod galben de ploi și furtuni pentru mai bine de jumătate de țară, pentru noaptea de Înviere. Atenționarea este valabilă începând de sâmbătă, de la ora 15.00, până duminică dimineaţă, la ora 04.00. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi 25-30 l/mp şi punctiform 35-40 l/mp.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri