Sebesul nu mai vrea poluare

Text de LOREDANA PANA

Cea mai importanta campanie

La initiativa actualilor membri ai asociatiei, reuniti la acea vreme in Grupul de Initiativa impotriva Poluarii, locuitorii municipiului Sebes din judetul Alba au fost chemati pe 23 septembrie 2007 la un referendum local pentru a se pronunta in legatura cu impunerea de restrictii de mediu fabricii Kronospan.

Aceasta era acuzata ca otraveste atmosfera orasului cu emisiile toxice provenite de la productia de placi de aschii lemnoase (PAL).

Doar 7.000 de locuitori, adica un sfert din populatia cu drept de vot din oras, s-a prezentat la urne pentru a raspunde la intrebarea: „Sunteti de acord cu poluarea cu formaldehida a orasului Sebes?“.

“Desi referendumul nu a fost validat, am reusit sa-i sensibilizam pe locuitorii acestui municipiu in ceea ce priveste poluarea cu formaldehida care a avut loc la nivelul municipiului nostru. Mobilizand un numar important de locuitori, am determinat Kronospan sa-si monteze un filtru in valoare de aproximativ 11 milioane de euro, iar in urma montarii acestuia, calitatea aerului s-a schimbat semnificativ”, spune Matei Mircea. In opinia sa, datorita presiunilor societatii civile, compania a fost nevoita sa-si revizuiasca Autorizatia Integrata de Mediu si sa implemeze o serie de noi masuri de protectie a mediului.

„Protectie care nu inseamna altceva decat protectia sanatatii populatiei din municipiu”, adauga Matei Mircea.

Planuri de viitor

La Sebes functioneaza o instalatie de formaldehida, in cadrul societatii Kronochem, parte a Kronospan, cu o capacitate de 30.000 de tone pe an. Kronochem vizeaza punerea in folosinta a unei noi instalatii de formaldehida, unde ar urma sa se produca anual 60.000 de tone. „Instalatia a fost construita fara niciun aviz si nici nu aveau autorizatie de constructie. Au cerut avizarea dupa trei ani de la ridicarea acestei instalatii cu grad marit de periculozitate, fiind incadrata in directiva SOVESO II. Desi Garda Nationala de Mediu a dispus demolarea constructiei, Kronospan a facut apel, obtinand o amanare”, explica Matei Mircea.

Pe 19 februarie 2010, asociatia a solicitatTribunalului Alba mentinerea sentintei date in noiembrie de Judecatoria Sebes, care dispusese demolarea instalatiei. Situatia este inca incerta, verdictul urmand sa fie pronuntat dupa finalizarea proceselor intentate de companie.

“Alte planuri de viitor nu ne putem face deoarece nu avem sprijin financiar, iar fara bani nu se poate face nimic. Dar aceasta lupta o vom duce la bun sfarsit bagand mana in buzunarele propii pana la umar”, promite Matei Mircea.

Despre Kronospan

Compania multinationala Kronospan, cu fabrici de formaldehida in tari din Uniunea Europeana, Rusia si China, acopera 2% din capacitatea de productie la nivel mondial. Germania si Italia sunt tarile cu cea mai mare productie anuala de formaldehida din UE, asigurand aproximativ 10% din cantitatea produsa anual in lume. Kronospan detine fabricile de PAL si MDF din Sebes din 2004, cand le-a achizitionat de la grupul italian MDF Fratti. Investitiile realizate in Romania se ridica la peste 250 de milioane de euro.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri