Începând cu 1 ianuarie 2015, în Seattle este ilegal să arunci mâncare și deșeuri alimentare la gunoi. Noua reglementare are ca scop creșterea procentului de reciclare și compost în orașul american, potrivit seattlepi.com.
Până acum, locuitorii din Seattle aveau voie să arunce mâncare, dar și deșeuri menajere – cutii de pizza, servețele murdare, prosoape de bucătărie de unică folosință etc – la gunoi. Legea va fi aplicată începând cu 1 iulie, când familiile care vor avea un procent mai mare de 10% de deșeuri reciclabile și mâncare în tomberon vor fi amendate cu un dolar pe următoarea factură.
În clădirile cu mai multe familii, se vor da două avertizări, apoi o amendă de 50 de dolari dacă tomberoanele clădirii vor conține prea multă mâncare. Acest sistem se va aplica și clădirilor de birouri. În prezent, doar firmele care servesc mâncare sunt obligate să sorteze resturile alimentare pentru compost, dar noua lege obligă toate companiile să facă acest lucru.
Autoritățile din Seattle au luat această măsură întrucât orașul se află în urmă cu obiectivul de reciclare a 60% din deșeurile municipale până în 2015. Seattle aruncă la groapa de gunoi aproximativ 100.000 de tone de deșeuri alimentare în fiecare an. Autoritățile estimează că datorită noii legi, 38.000 de tone de resturi alimentare vor fi transformate în compost în loc să fie aruncate la gunoi.
FAO estimează că la nivel mondial se irosește o treime din alimentele produse, ceea ce înseamnă de trei ori hrana necesară pentru întreaga populație a globului, iar valoarea pierderilor reprezintă de șase ori valoarea ajutoarelor mondiale alocate pentru dezvoltare. La nivelul statelor membre UE, risipa alimentară este de peste 89 de milioane de tone.
Puteți citi și:
România pune în aplicare strategia de reducere a risipei alimentare din acest an
Tone de mâncare ajung la tomberon. 11 sfaturi pentru a reduce risipa alimentară
10.000 de oameni hrăniți cu mâncare aruncată în 10 luni
Studentul care redistribuie mâncarea din cantine oamenilor săraci