Autoritatile romane pregatesc o noua Strategie Energetica, a declarat Alexandru Sandulescu, directorul Directiei de Energie din Ministerul Economiei in cadrul ZF Power Summit ’13.
In momentul de fata avem o forma revizuita a strategiei elaborate in 2007. Vrem sa facem o noua strategie energetica pentru orizontul de timp 2035 si proiectie pentru 2050 (…) Dupa ce facem proiectul putem sa lansam o dezbatere publica care poate dura 6 luni. S-ar putea sa fie apoi mai multe runde de dezbatere publica'”, a spus Sandulescu.
Reprezentantul Ministerului Economiei a aratat ca investitorii din Romania sunt atrasi, cu precadere, de zona de energii regenerabile.
Constatam o anumita asimetrie intre interesul investitorilor in zona surselor regenerabile si interesul investitorilor in alte surse de producere a energiei in Romania. Constatam o atractie a investitorilor cu precadere pe zona de regenerabile. Aici se termina interesul investitorilor, ceea ce ne face sa credem ca totusi este o asimetrie in reglementari, in mecanismele noastre de a atrage investitii in sectorul energetic care, sigur, o sa ne coste. Pana una alta ne costa in factura de energie electrica”, a spus Sandulescu.
Acesta a mai precizat ca energia electrica s-a scumpit cu aproximativ 10% la consumatorii finali, iar din acest procent 4% a fost cresterea datorata surselor regenerabile de energie.
Este doar inceputul, este acea cota venita din anul trecut fara a tine cont de urmatoarele investitii care vor fi puse in functiune in acest an. Vin la minister foarte multe companii din Romania capabile sa produca subansamble mari care se plang ca au stat la portile marilor producatori de echipamente eoliene fara prea multe rezultate. Este greu de inteles cum este mai ieftin sa aduci o turbina eoliana, sa aduci acele turnuri din, sa zicem, Statele Unite, decat sa le produci local. Poate si asta este o dovada a faptului ca schema noastr de sustinere este mult prea generoasa, nu stimuleaza producerea costurilor in achizitia de echipamente”, a continuat Sandulescu.