Scurgerea de petrol din Marea Chinei se extinde rapid și afectează viața marină

Un vas iranian care transporta 1 milion de barili de petrol s-a scufundat săptămâna trecută în Marea de Est a Chinei, cauzând scurgeri de petrol care s-au triplat în dimensiuni și amenință sănătatea vieții marine.

scurgere petrol China
via EPA / Ministerul de Transport al Chinei

Tancul petrolier Sanchi s-a ciocnit cu un cargobot din Hong Kong la începutul lunii ianuarie. Autoritățile au evaluat trei scurgeri de petrol extinse pe o suprafață de 332 kilometri pătrați. Cei 32 de membri ai echipajului de pe vasul iranian au murit, doar trei dintre ei fiind găsiți până acum, fără viață, de echipajele de salvare.

Vasul avea la bord în jur de 136.000 de tone de petrol ușor, care nu formează obișnuita pată neagră, însă se separă mai greu de apă și este extrem de toxic pentru viața marină.

Oamenii de știință au criticat autoritățile chineze și japoneze pentru că n-au acționat imediat și au amânat evaluarea impactului asupra mediului a scurgerii de petrol.

Scurgerea de petrol poate afecta numeroase specii marine

Zona afectată de scurgerea de petrol este importantă pentru multe specii marine. Pe lângă speciile care iernează sau se reproduc aici, regiunea se află în drumul de migrație pentru numeroase mamifere marine, cum ar fi balenele gri sau balenele cu cocoașă.

Oamenii de știință avertizează că peștii comestibili din această regiune, cum ar fi macroul, herringul, calmarul și crabul, ar putea fi otrăviți. Ei recomandă consumatorilor din Japonia, China și Coreea de Sud să nu cumpere pești sau fructe de mare până nu vor exista mai multe detalii clare despre impactul scurgerii asupra mediului.

Conform simulărilor realizate de Centrul Britanic pentru Oceanografie, scurgerea de petrol ar putea ajunge în Japonia peste o lună. Din cauza curenților puternici din oceane, o scurgere de petrol se poate întinde rapid pe distanțe mari. Conform cercetătorilor, scurgerile de petrol sunt devastatoare nu numai pentru mediul marin, ci și pentru comunitățile care locuiesc pe coastele oceanului și se bazează pe pescuit.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri