Scurgere de petrol in raul Barcau

O conducta a Petrom de la Schela Suplacu de Barcau, judetul Bihor, s-a spart, in noaptea de luni spre marti, pentru a doua oara in decurs de trei zile, iar cantitatile de titei scurse au ajuns intr-un canal colector care se varsa in raul Barcau, potrivit Mediafax.

Potrivit sefului Directiei Ape Crisuri, Pasztor Sandor evenimentul s-a petrecut la circa 200 de metri de raul Barcau.

"Avaria s-a produs la o conducta supraterana care se afla langa un canal colector. A fost fisurata sambata, s-a remediat avaria, insa, in noaptea de luni spre marti, conducta s-a spart din nou si exista pericolul ca titeiul sa se verse in apa. Din fericire, doar o cantitate neinsemnata s-a scurs, s-a intervenit la timp. Norocul este ca nu a plouat. Oricum, am dispus ca, in cazul unor precipitatii abundente, sa se inchida barajul de pe Barcau din Suplacu de Barcau. Putem avea cresteri de debit, se poate crea o viitura care sa inunde terenurile de acolo, iar poluarea sa se intinda. Nu putem risca", a declarat Pasztor Sandor.

Pentru a evita poluarea raului, echipele de interventie ale Petrom au ridicat 15 baraje, inclusiv pe malul Barcaului, au sapat mai multe canale de colectare si au imprastiat pe terenul din jurul conductei material absorbant.

"S-a lucrat toata noaptea si se actioneaza si in prezent, pentru a evita un eventual accident ecologic. Titeiul scurs in conducte a fost vidanjat, iar solul contaminat este in prezent excavat pentru a fi transportat spre decontaminare", a explicat directorul Agentiei de Protectie a Mediului Bihor, Ovidiu Daescu, aflat si el la locul incidentului.

Potrivit directorului Agentiei de Protectie a Mediului (APM) Bihor, Ovidiu Daescu, incidentul s-a produs din cauza uzurii conductei.

"Conducta este foarte veche si corodata, am si cerut sa se verifice care este termenul de exploatare stipulat in autorizatia de mediu. A cedat din cauza temperaturilor mari din ultima perioada. Am dispus acum sa inlocuiasca toate conductele uzate, dar si sa defriseze toate zonele vulnerabile, pentru ca echipele de interventie sa aiba acces mai usor in asemenea cazuri. In zona vegetatia este atat de deasa incat nici nu s-a putut gasi in prima faza sursa poluarii si nici nu se cunoaste, exact, cantitatea de titei care s-a deversat", a spus Daescu.

Directorul APM Bihor intentioneaza sa solicite comisarilor Garzii de Mediu Bihor, dar si reprezentantilor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Crisana", inceperea unor anchete si sanctionarea vinovatilor.

Foto: bihon.ro

Cosmin Zaharia

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri