Autoritățile din La Paz, capitala Boliviei, au demarat un proiect inovator prin care separă deșeurile și reciclează plasticul sub forma unui nou produs, plastiwood, care este folosit pentru fabricarea de mobilier școlar, informează Reuters.
După ce plasticul este curățat, zdrobit și măcinat se topește în matrițe care îi dau forma unui material asemănător lemnului. Prin această inițiativă elevii văd rezultatul concret al eforturilor lor de colectare selectivă. Astfel, toate sticlele de suc reciclate se întorc la ei sub formă de bănci și pupitre.
Capitala Boliviei, La Paz, adăpostește aproximativ un milion de locuitori care generează peste 500 de tone de gunoi în fiecare zi, care din păcate este dus la gropa de gunoi. Potrivit directorului unei firme de salubriate locale, Ruben Ledezma, deșeurile îngropate nu sunt doar potențial periculoase ci și costisitoare. „În fiecare zi am pus sute de tone de deșeuri solide în depozitul de deșeuri. Cea mai mare parte a acestora, 85%, sunt reciclabile. Cu alte cuvinte îngopăm banii și mai suntem și plătiți pentru asta”, a spus Ledezma.
În urmă cu cinci ani autoritățile locale și-au propus ca La Paz să devină o zonă zero deșeuri până în 2040. De atunci peste aproximativ 250 de instituții publice și private reciclează acum plastic, hârtie și carton.
Citește și:
Plasticul care se degradează în trei ore
Cinci liceeni gălățeni vor să transforme plasticul în combustibil și energie pentru comunitatea lor