Liceul Onisifor Ghibu obține certificatul preliminar Școli verzi

Romania Green Building Council (RoGBC), principala organizație națională dedicată sustenabilității clădirilor și a mediului construit, anunță precertificarea Green Schools/Școli Verzi a primei școli din Transilvania, Liceul Onisifor Ghibu din Cluj Napoca.

Certificarea Green Schools implică o abordare holistică, cu criterii specifice nu doar pentru reducerea amprentei de carbon asociate clădirii de învățământ, ci și educației în scopul schimbării mentalității, un prim pas spre un viitor mai bun și mai sustenabil pentru copii noștri”, afirmă dr. Monica Ardeleanu, director executiv RoGBC.

Programul de certificare include șapte categorii și 54 de criterii, aferente etapelor de proiectare, execuție și operare, după cum urmează: Sănătate și calitatea mediului interior, Economie circulară și conservarea resurselor, Performanţa energetică, Optimizare consumului de apă, Biodiversitatea, Transport sustenabil, Monitorizare și educaţie.

„Liceul Onisifor Ghibu continuă o traditie de interes pentru mediu, de pe vremea când se numea Liceul de Științe ale Naturii, devenind prima Școală Verde precertificată și un model pentru celelalte școli din țară”, subliniază conf. dr. Dorin Beu, președinte RoGBC Transilvania.

De asemenea, Liceul Ghibu a fost prima şcoală care a beneficiat de aplicarea unor măsuri eficiente pentru remedierea radonului în cadrul pachetului de soluţii pentru reabilitare.

Rezultatele arată că nivelul radonului în încăperile cele mai afectate a fost redus cu 94% respectiv cu 98%, prin comparaţie cu valorile măsurate în etapa iniţială. Prin aplicarea soluţiilor de remediere s-a redus concentraţia de radon în aerul interior de la valoarea de 1667 Bq/m3 la o valoare medie de 37 Bq/m3 în încăperea care a prezentat cel mai mare nivel de risc asupra sănătăţii publice.

Analiza rezultatelor de confort termic şi radon, măsurate cu echipamentele certificate din dotarea Laboratorului LiRaCC de la Universitatea Babeș-Bolyai, arată că soluţiile tehnice aplicate au fost evaluate corect şi corespunzător pentru menţinerea confortului termic şi a microclimatului la un nivel optim, potrivit cerinţelor tehnice în vigoare pentru instituţii de învăţământ.

Certificarea Școli Verzi dezvoltată de către Romania Green Building Council reprezintă un instrument util, un roadmap pentru toți cei implicați în proiectarea, construcția și operarea unei școli. Prin monitorizarea independentă și abordarea holistică, sistemul de certificare oferă garanția unei performanțe autentice din punctul de vedere al sustenabilității față de mediu, atât la nivelul clădirii, cât și al comunității.

La elaborarea criteriilor tehnice au contribuit o echipă multidisciplinară de experți, reprezentanți din partea Comitetului Național Român de Iluminat, Zero Waste Romania, Asociația Națională a Radonului și Universitatea Tehnică de Construcții București – Facultatea de Ingineria Instalațiilor.

În prezent, 15 şcoli aflate în proces de construcție sau renovare majoră, din București, Iași și Cluj Napoca, se află în curs de certificare Green Schools.

RoGBC a făcut parte din grupul de lucru tematic înființat la nivelul Administrației Prezidențiale, care a elaborat în premieră pentru România, Raportul „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli sustenabile”, lansat recent în dezbatere publică. În acest context favorabil certificarea școlilor din punctul de vedere al sustenabilității vine în completarea inițiativei Administrației Prezidențiale și încurajează nu doar educația privind protecția mediului, ci și evaluarea impactului de mediu al unităților de învățământ pe termen mediu și lung.

Citește și: Municipiul Turda a început demersurile pentru a primi certificarea „Comunitate Sustenabilă”

spot_img

Ultimele știri