Cluj. Prima școală de șoferi din România care are o mașină electrică

Dorin Fărcaș nu este doar un ecologist convins, ci și administratorul unei școli de șoferi din județul Cluj. Pentru el, pasiunea pentru condus și cea pentru protejarea mediului au luat forma unei mașini electrice pe care își învață cursanții să conducă. Este prima mașină de acest tip la o școală auto din România.

Cluj. Prima școală de șoferi din România care are o mașină electrică

Cu instructorul Dorin Fărcaș în dreapta, cursantul virează mașina silențioasă la stânga, pe o străduță din orașul Gherla, județul Cluj. Pe bord, în mijlocul vitezometrului, un afișaj electric arată, pe lângă oră, temperatură și kilometri parcurși, 152 de kilometri, alături de care este o săgeată spre dreapta, care arată spre un punct. Mașina este un Smart Forfour, primul vehicul electric utilizat pentru o școală de șoferi din România, iar apropierea de punctul din dreapta săgeții îi indică instructorului momentul în care trebuie să cupleze mașina la o priză. Deasupra volanului, puțin la stânga, un alt ceas arată procentajul bateriei și puterea consumată.

Dorin, administratorul școlii de șoferi Academy, spune că este un ecologist convins.

autoeco.ro

„Iubesc natura nealterată și fac drumeții și ture cu bicicleta în natură de câte ori am ocazia. Cel puțin o dată pe săptămână în sezonul rece, iar în sezonul cald, chiar zilnic. Nu arunc deșeuri în natură, le adun de multe ori pe cele lăsate de alții, particip la împăduriri și îmi educ copiii în acest spirit”, a povestit el pentru Green Report.

Tot din respect pentru mediu a cumpărat în vara lui 2018 și mașina electrică, cu o cutie automată, pe care a alăturat-o celor 12 mașini pe care viitorii șoferi învață să conducă. A plătit pe ea 23.000 de euro, din care 10.000 de euro au fost un ecobonus de la stat prin programul Rabla Plus. Încărcarea mașinii la o priză domestică durează 8 ore și costă aproximativ 5 lei, iar la una de putere mare, 4 ore (acest tip de încărcare este gratuită, prin intermediul stațiilor puse la dispoziție de Primăria Cluj și de Kaufland). Autonomia mașinii este de aproximativ 150 de kilometri vara, iar iarna de 90-100 de kilometri.

„Ideea de a cumpăra și a folosi o mașină electrică pentru școala de șoferi a fost în sensul de a obișnui viitorii șoferi cu un astfel de autovehicul, iar mai apoi, când vor avea permis, să ia în considerare achiziționarea unei astfel de mașini”, a mai spus instructorul.

Pentru că legislația spune că cei care susțin examenul pe o mașină cu transmisie automată, cum este Smart-ul Forfour de la școala lui Dorin, ulterior vor putea conduce doar mașină cu cutie automată, până acum vehiculul electric a avut doar cinci cursanți. Însă, spune instructorul, mai mulți au fost cei care nu au mai condus de multă vreme, dar vor să-și achiziționeze o mașină cu cutie automată, și au luat cursuri pentru perfecționare.

„Clienții sunt foarte entuziasmați de mașină, pentru că ea se conduce foarte ușor, iar plăcerea de a șofa este cu mult mai mare decât la o mașină clasică deoarece dezvoltă puterea maximă de la început, nefiind necesară o anumită turație”, a mai spus bărbatul.

Fiind prima mașină electrică din țară, administratorul a stabilit un preț cu 20% mai mare pentru cursurile făcute pe aceasta, comparativ cu autovehiculele alimentate cu combustibili fosili.

Cluj. Prima școală de șoferi din România care are o mașină electrică

Test drive gratuit organizat de Asociația Adventure Academy

Anul trecut, Dorin a înființat și Asociația Adventure Academy, care are că scop principal dezvoltarea durabilă a comunităților din județul Cluj, prin practicarea turismului rural și ecologic.

În septembrie 2018, asociația sa a organizat ecofestivalul „Verde la Armenopolis”, în cadrul căruia Dorin a oferit un test drive gratuit cu mașina electrică. În cele două zile de festival, în două localități diferite, 27 de persoane, mare parte tineri între 19 și 33 de ani, au experimentat condusul unei mașini care se încarcă la priză.

„Mulți au condus din curiozitate, dar unii chiar își doresc să achiziționeze o mașină electrică. Unul dintre ei știu că a plătit avansul la o mașină exact modelul pe care îl dețin eu și așteaptă să îi fie livrată”, a spus bărbatul.

Cluj. Prima școală de șoferi din România care are o mașină electrică

Dorin Fărcaș, în fruntea grupului de bicicliști de la ecofestivalul „Verde la Armenopolis”

Printre activitățile din cadrul ecofestivalului „Verde la Armenopolis” s-au numărat ture cu bicicleta, testarea unor biciclete electrice, ateliere de gătit și creații de artă din materiale reciclate. Evenimentul s-a încheiat cu proiectarea filmului documentar „Sălbăticia din Carpați, bogăție pentru oameni”, care urmărește să scoată în evidență importanța conservării sălbăticiei pentru comunitățile locale.

Un alt proiect al Asociației Adventure Academy este Bike Academy, prin care este promovat cicloturismul și este încurajată practicarea turismului cu un impact cât mai mic asupra mediului înconjurător.

Pentru 2019, Dorin își propune, prin intermediul asociației, să amenajeze în Gherla, în aer liber, un centru de petrecere activă a timpului liber, să organizeze ateliere prin care să reînvie claca pentru tors și țesut, dar și inițierea unor acțiuni de ecologizare, împădurire și marcare de trasee cicloturistice în județul Cluj.

spot_img

Ultimele știri