Oamenii de știință avertizează asupra impactului sclipiciului din cosmetice, care poluează apele lumii și pune în pericol viața marină.
Sclipiciul cosmetic este găsit în nenumărate produse, de la geluri de duș la produse de machiaj. Este făcut din polimeri și considerat microplastic. Din cauza dimensiunilor foarte reduse (sub 5 milimetri), acesta nu poate fi filtrat și ajunge în apele pământului, unde contribuie semnificativ la problema poluării și afectează sănătatea vietăților marine.
Majoritatea deșeurilor din oceane sunt microplastice
În 2014, oamenii de știință au evaluat că mările și oceanele sunt poluate cu peste 5 trilioane de bucăți de plastic cântărind 270.000 tone, dintre care peste 90% constă în microplastice. Animalele marine, incluzând planctonul și păsările marine, confundă aceste mici bucăți cu hrana, iar rezultatele pot fi catastrofale.
Potrivit unui studiu realizat în 2012 în Marea Britanie, unul din trei pești prinși în Marea Britanie a ingerat microplastice. Luând în considerare că substanțele din plastic sunt corelate cu tulburări ale sistemului endocrin și reproductiv, sclipiciul, alături de restul microplasticelor, are puterea de a distruge ecosisteme și de a decima populațiile anumitor specii. În plus, sunt mari șanse să ajungă în corpul omenesc, prin consumul de pește și chiar și prin apa potabilă.
Oamenii de știință recomandă înlocuirea sclipiciului clasic cu variante eco-friendly
Trisia Farrely, lector pe probleme de mediu de la Universitatea Massey din Noua Zeelandă, spune că sclipiciul ar trebui interzis, pentru că este microplastic. Un lanț de creșe din Marea Britanie i-a ascultat deja sfatul, renunțând la materialele sclipitoare.
Însă o soluție radicală ar putea fi evitată prin alegerea de sclipici eco-friendly. Există deja firme care produc sclipici biodegradabil din extract de eucalipt, sau din materiale sintetice.
SUA a interzis anul trecut producția cosmeticelor care conțin microparticule, iar Marea Britanie se pregătește să le interzică în 2018. În Europa, organizația Cosmetics Europe, care reprezintă companiile cosmetice, a recomandat renunțarea la microparticule. Din păcate, sclipiciul nu face încă parte de pe lista de substanțe care vor fi interzise.