Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Scholz: 3,5 miliarde din reciclarea metalelor

Text de Oana Neneciu

"Prima tona de otel a fost facuta din minereu. Intr-o zi, ultima tona de otel va fi facuta in intregime din deseuri". Asa incepe prezentarea companiei Scholz, o companie care din 1872 cumpara si recicleaza deseuri feroase si neferoase. misiunea companiei este de a echilibra consumul de minereuri naturale virgine. Pentru Scholz, reciclarea metalelor presupune calitate, precizie si eficienta, lucruri realizabile prin investitii in tehnologie si prin dedicare.

"Romania are un mare potential"

Scholz Group are in Europa 2.500 de angajati si o cifra de afaceri pe 2006 de 2,3 miliarde de euro. In 2007, aceasta va creste, conform asteptarilor, la 3,5 miliarde de euro. Principala activitate a companiei este reciclarea deseurilor metalice (70%), dar exista si fabrici ale grupului Scholz pentru piese de rezerva pentru industria automobilelor, iar pe piata din Germania compania are un rol important in distributia de piese speciale pentru industria feroasa.

Prima afacere comerciala in Romania a fost inceputa in 1998 si implica doar cumpararea deseurilor de la importatorii romani, nu se investea propriu-zis in Romania. In 2003, Scholz a facut prima investitie in tara noastra, a fost inregistrata prima societate, Remat Invest, in Cluj.Managerul general Scholz Recycling International, Zlatko Garac, a explicat interesul companiei pentru piata romaneasca: "Romania avea pentru noi un mare potential, industria otelului este foarte dezvoltata aici, industria creata de Ceausescu. Acest lucru inseamna o mare oportunitate pentru companiile din domeniul reciclarii. Pentru noi, Romania era urmatorul pas logic". O alta idee pe care se bazeaza strategia companiei este nivelul de trai al romanilor, care va creste si care presupune o rata a reciclarii mai mare, "un om isi va recicla masina dupa zece ani in loc sa o recicleze dupa 30. Asta e interesant la Romania, vin bani de la UE care vor sustine cresterea nivelului de trai, salariile vor creste si va fi din ce in ce mai mare cantitatea de deseuri".

Parti bune si parti rele

Venind pe piata din Romania, Scholz a intampinat greutati la care nu se astepta. Pe langa neseriozitatea oamenilor pe care au observat-o de la bun inceput, au fost surprinsi sa constate ca si azi in Romania exista o foarte mare birocratie: "Dupa ce am deschis filiale in Bosnia si Serbia a venit si randul Romaniei. Nu am intalnit niciodata atatea dificultati legate de seriozitatea oamenilor, a oamenilor si a autoritatilor", a explicat Zlatko Garac.

Un alt obstacol depasit de companie in Romania a fost competitia de pe piata: "Este profitabila piata din Romania, dar, in acelasi timp, este si foarte competitiva, noi avem grade mai inalte de profitabilitate in
alte tari. Totusi, asteptarile noastre sunt ca piata de reciclare din Romania sa se dezvolte mai mult decat in alte tari, iar investitiile noastre vor duce la o profitabilitate mai mare pe termen lung decat este astazi".

80 de centre in toata tara

Cea mai mare realizare de pana acum a companiei in Romania este stabilizarea unei retele de aproape 80 de depozite de prelucrare pe un milion de metri patrati, terenuri care apartin companiei, in toata Romania. "Daca am fi inceput munca aceasta de teren cu doar un an mai tarziu de 2003 si daca nu am fi actionat rapid, aceeasi structura ne-ar fi costat mult mai multe milioane de euro", a explicat Zlatko Garac.

In Romania, Scholz are in prezent aproximativ 1.000 de angajati si o cifra de afaceri de 180 de milioane de euro. Principala activitate este reciclarea deseurilor metalice (95%), iar restul este reciclarea hartiei si a plasticului, acestea fiind domenii pe care compania vrea sa le dezvolte pe viitor in Romania. Investitiile companiei se ridica, pana acum, la aproape 40 de milioane de euro. In urmatorii doi-trei ani Scholz planuieste sa mai investeasca in Romania, pana cand structura si pozitia de piata ale companiei vor fi multumitoare.

Investitiile in protectia mediului, o prioritate

Mai mult de 40% din investitiile Scholz sunt directionate, direct si indirect, in masuri de protectie a mediului. Compania planuieste sa aduca toate depozitele de metale din Romania la standarde europene prin investitii in platforme de beton, care sunt special concepute pentru a preveni ca uleiul sa ajunga in sol. Se vor mai instala decantoare si filtre de hidrocarburi pentru apa de ploaie care cade pe depozite si spala platformele. Alte 25% din investitii au fost facute pentru cumpararea si punerea in functiune a cinci instalatii "sreder" moderne, toate luate din Germania, destinate reciclarii automobilelor.

"Unul dintre obiectivele noastre cele mai importante este sa ajutam Romania sa se conformeze cu normele referitoare la reciclarea masinilor, programul VSU (vehicule scoase din uz). Am semnat contracte cu APIA (Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile) si vom construi o retea speciala pentru ei, ne trebuie
depozite care sa intruneasca toate conditiile VSU. Acest program este esential pentru rezolvarea obligatiei de a recicla toate masinile pentru ca Romania sa atinga cotele de reciclare impuse de directivele Uniunii Europene." Al doilea obiectiv mare al Scholz Recycling pentru anul urmator il reprezinta retehnologizarea si integrarea companiilor in vederea optimizarii productiei.

Partenerii principali pe partea de vanzari ai companiei sunt firmele din industria otelului din Romania care consuma otelul reciclat, printre acestea numarandu-se Mittal Steel, cu fabrici in Galati si Hunedoara, grupul argentinian Tenaris, care opereaza la Calarasi, si otelaria Otelul Rosu. Pentru achizitii, Scholz lucreaza cu distribuitori mici din toate zonele industriale.

Viitorul – pe plan mondial

In 1872, Paul Scholz a fondat in Germania Scholz AG, cu sediul la Liegnitz. Istoria companiei cuprinde cinci generatii ale familiei, astazi fiind condusa de Oliver Scholz. Fiecare generatie a contribuit la dezvoltarea si extinderea ariilor de actiune, compania reprezentand astazi unul dintre cele mai mari nume in domeniul reciclarii pe plan european.

98% din activitatea companiei se desfasoara in Europa, dar, de curand, Scholz a intrat pe piata din China, unde desfasoara activitati comerciale, iar in Statele Unite, compania a cumpa rat un grup de fabrici de reciclare a fierului vechi in Arizona si New Jersey.

spot_img

Ultimele știri