Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

RWE testeaza piata romaneasca de energie

Grupul german de energie RWE intentioneaza sa investeasca in dezvoltarea unei companii de furnizare a energiei electrice in Romania. Desi exploreaza piata romaneasca inca din 2001, investitorii de la RWE estimeaza ca vor demara activitatea propriu-zisa cel mai devreme anul viitor.

Klaus Buhl, senior manager al Diviziei Europa de Est a companiei RWE, a explicat ca aceasta amanare s-a datorat unor decizii de achizitie, care au implicat costuri serioase. "In perioada 2003-2004 am investit in utilitati de apa", a declarat Buhl. "Ma refer la AmericanWater si la o centrala hidro din Marea Britanie, in care am investit cateva miliarde bune, plus ca dupa investitie a fost necesara o faza de consolidare. Insa aceste cheltuieli sunt pe cale sa fie recuperate pentru ca, asa cum stiti, suntem in proces de vanzare a utilitatilor de apa, iar dupa terminarea acestui proces, suntem pregatiti sa investim in extindere. Aceasta succesiune a faptelor ne-a impiedicat sa luam parte la primele patru etape de privatizare a Electrica Muntenia Sud". In schimb, a declarat managerul RWE, compania a depus deja "o cerere pentru obtinerea licentei de trading si asteptam obtinerea acesteia dupa care urmeaza sa infiintam compania care va furniza energia".

De asemenea, reprezentantii RWE si-au exprimat interesul de a participa la constructia reactoarelor 3 si 4 ale Centralei de la Cernavoda. "Noi dorim sa avem o participatie cat mai mare, daca ar fi posibil, sa fim chiar unicii parteneri. Insa acest lucru este foarte putin probabil, cel mai realist scenariu indicand patru-cinci investitori cu cate zece la suta fiecare", a explicat Klaus Buhl. Insa pana la demararea activitatii in Romania, RWE continua sa dezvolte tehnologii pe care le implementeaza in subdiviziunile sale din alte tari, pentru a creste eficienta energetica a centralelor si a mari profitabilitatea acestora prin scaderea consumului de resurse.

Prima centrala cu gazificare integrata a carbunelui

RWE intentioneaza sa detina prima centrala de mari dimensiuni care sa functioneze in urma unui proces integrat de gazificare a carbunelui. Pentru acest plan, germanii de la RWE se pregatesc sa aloce nici mai mult nici mai putin de un miliard de euro. De asemenea, reprezentantii companiei ne-au dezvaluit ca RWE doreste sa demareze lucrari de separare si stocare a dioxidului de carbon rezultat in urma proceselor tehnologice. Astfel, daca realitatea se va intersecta favorabil cu estimarile specialistilor, centrala pe carbune va avea o capacitate instalata de 450MWsi ar putea fi pusa in functiune cel mai devreme in 2014. "Pana atunci dorim sa rezolvam orice problema de natura tehnica. La jumatatea anului 2007 ne vom decide daca centrala
va functiona prin combustia lignitului sau a altui tip de carbune. Atat cheltuielile aferente exercitiului financiar curent, cat si transportul si stocarea dioxidului de carbon sunt estimate sa se ridice la o valoare aproximativa de un miliard de euro", au specificat reprezentantii RWE.

Motivatia care sta in spatele unei astfel de extinderi este simpla. Ingo Birnkraut, Project DevelopmentManager pentru RWE, ne-a explicat ca, "in momentul de fata, exista o cerere foarte mare pe piata pentru construirea unor centrale energetice performante, dar si competitive pe planul costurilor".

Retehnologizarea: scumpa, dar profitabila

Pe langa achizitionarea de noi centrale, cei de la RWE se ocupa si de retehnologizarea centralelor existente, astfel incat acestea sa corespunda standardelor legale, dar sa si aduca mai mult profit. Conform cifrelor furnizate de reprezentantii firmei, valoarea investitiilor pentru retehnologizarea si extinderea companiei creste anual cu 30%. In total, compania a investit 1,5 miliarde de euro in prima jumatate a anului 2007.Mai mult, exceptand investitiile RWE in sectorul apei, compania are in vedere pentru anul 2008 cheltuieli de 4 miliarde de euro pentru achizitionarea de proprietati si echiparea centralelor.

Ingo Birnkraut explica importanta innoirii permanente a tehnologiei in domeniul in care activeaza: "Intrucat o treime din energia pe care o furnizeaza compania noastra provine din surse fosile, inovarea acestui domeniu de activitate ne-ar ajuta sa reducem emisiile de dioxid de carbon si este un punct crucial in strategia companiei noastre". Capturarea si stocarea carbonului joaca un rol foarte important atunci cand vine vorba despre exploatarea potentialului urias de reducere a emisiilor de CO2.

Pentru perioada 2007–2010, grupul RWE a lansat programul de imbunatatire a eficientei, in cadrul caruia a planificat masuri de reducere a costurilor si de crestere a profitului. Tinta finala a acestui program se concretizeaza intr-un profit operational de 600 de milioane de euro. Anul acesta, RWE intentioneaza sa se apropie de aceasta tinta printr-o crestere cu 100 de milioane de euro a profiturilor operationale.

Istoria in cifre

Compania RWE a fost infiintata in 1898, in orasul german Essen. La mai mult de un secol de existenta, firma are peste 70.000 de angajati in intrega lume si o cifra de afaceri de 44,3 miliarde de euro. Ocupand pozitia celui mai important furnizor de energie dinGermania, RWE foloseste unmix de energie pentru care energia fosila reprezinta un punct important de sprijin. Astfel, pe palierul surselor de energie, ponderea cea mai importanta o detine carbunele, fie ca este vorba despre lignit (33%), fie despre alt tip de carbune (32%). Pe langa carbune, gazul si energia hidro detin impreuna un procent de 14% din cota de importanta in strategia privind sursele de energie ale companiei. Grupul RWE foloseste, de asemenea, energia nucleara (21%),
iar piata din Romania reprezinta un punct de atractie din aceasta perspectiva.

spot_img

Ultimele știri