Schimbările climatice vor transforma 1 milion de oameni în refugiați

Cel puțin 1 milion de oameni ar putea fi nevoiți să-și părăsească locuințele în următoarea perioadă, din cauza feneomenelor meteo extreme determinate de încălzirea globală, avertizează specialiștii. În acest context, guvernele lumii trebuie să-și elaboreze strategii viabile pentru a face față migrației determinate de încălzirea globală, fenomen care ia o amploare considerabilă, potrivit The Guardian.

 

 

Catastrofele naturale legate de încălzirea globală lasă fără acoperiș, în prezent, de trei până la zece ori mai multe persoane decât toate conflictele armate la un loc și din ce în ce mai mulți oameni sunt supuși riscului de a se transforma în refugiați climatic, a spus Jan Egeland, șeful Consiliului norvegian pentru refugiați care deține, la Geneva, un centru de monitorizare a refugiaților climatic (IDMC).

Potrivit statisticilor acestui centru de monitorizare peste 22 de milioane de oameni au fost nevoiți să migreze în 2013 din cauza evenimentelor meteo extreme care au avut loc în Filipine,  provocate de taifunul Haiyan. La începutul anilor 1970, numărul total al refugiaților climatic se ridica la doar 10 milioane, iar evenimente meteo extreme înregistrate erau reprezentate de cutremure sau țunami nefiind provocate de fenomene meteo, susține aceeași sursă.

Valurile de căldură, inundațiile, secetele – determinate în mare parte de creșterea mediei temperaturilor globale – vor transforma milioane de oameni în refugiați climatic, unii dintre ei nemaiputând vreodată să se reîntoarcă acasă. În acest context, este destul de greu să fie găsită rapid o rezolvare, deoarece criza economică globală pune la grea încercare generozitatea țărilor bogate în a acorda ajutoare țărilor care se confruntă deja cu efectele schimbărilor climatice.

Comunitatea internațională și-a fixat ca obiectiv limitarea la 2 grade Celsius a creșterii temperaturii medii globale însă activitățile oamenilor imprimă o viteză îngrijorătoare acestui fenomen. Există temeri, împărtășite de specialiști, că până în 2100 planeta se va încălzi cu 4 sau 5 grade Celsius, o perspectivă care pune în pericol securitatea alimentară, sursele de apă și poate provoca epidemii, dar și fenomene meteo extreme.

Citește și:

Lima: Mii de persoane au scandat ”Schimbați sistemul, nu clima!”

Săptămână decisivă la Lima. Maratonul diplomatic pe climă continuă

Lima: America Latină reîmpădurește 20 milioane hectare de teren degradat

UE pune presiune la conferința pe climă de la Lima (Video)

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri