Schimbările climatice vor influența patogenii culturilor agricole

Schimbările climatice vor crește povara produsă de patogenii culturilor agricole în unele părți ale lumii, dar o vor reduce în altele, arată cercetătorii. 

Pe măsură ce planeta se încălzește, impactul acestor boli ale culturilor vor scădea probabil în zonele tropicale, incluzând Brazilia, Africa subsahariană, India și Asia de Sud-Est, potrivit sciencedaily.com.

La latitudini mai mari (mai departe de ecuator), riscul de boală va crește – Europa și China fiind „deosebit de vulnerabile”. Un studiu publicat de Universitatea din Exeter, publicat în Nature Climate Change, spune că aceste schimbări vor urma îndeaproape variațiile de productivitate ale culturilor cauzate de încălzirea globală.

Modelele sugerează că temperaturile în creștere vor mări randamentele majorității culturilor la latitudini ridicate, în timp ce tropicele vor avea câștiguri mici sau deloc.

Studiul constată, de asemenea, că SUA, Europa și China vor vedea probabil modificări majore în mixul de agenți patogeni (boli) care le afectează culturile.

„Agenții patogeni ai plantelor cauzează deja pierderi devastatoare de producție la nivel global. Cercetările noastre anterioare au arătat că dăunătorii și agenții patogeni ai culturilor se îndepărtează de ecuator și acest nou studiu estimează riscurile cauzate de ei în următoarele decenii”, a declarat profesorul Daniel Bebber, de la Departamentul de Biosciences al Exeter și de la Global Systems Institute.

Profesorul a adăugat că distribuirea rapidă la nivel mondial prin comerțul și transportul internațional înseamnă că patogenii culturilor agricole vor ajunge probabil în toate zonele în care condițiile sunt potrivite pentru ei. Ratele de infectare cu agenți patogeni ai plantelor sunt puternic determinate de condiții, inclusiv de temperatură.

Studiul a utilizat informațiile existente cu privire la temperaturile minime, optime și maxime de infecție pentru 80 de agenți patogeni ai culturilor, precum fungii și oomicetele.

Cercetătorii atrag atenția că avem doar câteva decenii la dispoziție pentru cercetare, iar încrucișarea culturilor poate dura mult, așa încât trebuie să ia în calcul rezistența la agenții patogeni care nu au ajuns încă în anumite zone. De asemenea, ei subliniază că mulți agenți patogeni din zonele tropicale sunt insuficient studiați.

spot_img

Ultimele știri