Schimbările climatice vor accentua culorile oceanelor

Nuanțele de albastru și verde ale oceanelor vor deveni mai intense până la sfârșitul secolului ca rezultat al încălzirii globale, conform unui nou studiu.

Cercetătorii spun că schimbările de culoare vor avea loc din cauza impactului schimbărilor climatice asupra populațiilor de fitoplancton, precum și asupra altor componente colorate din oceane, relatează The Guardian. Fitoplanctonul este format din organisme minuscule care obțin energie prin fotosinteză și realizează aproximativ jumătate din producția de oxigen a pământului.

„În același mod în care plantele de pe uscat sunt verzi, fitoplanctonul este și el verde, așadar cantitatea de diferite tipuri de fitoplancton afectează culoarea suprafeței oceanelor.”, a declarat Anna Hickman, co-autoare al studiului și cercetător la Universitatea din Southampton.

Hickman a adăugat că detectarea acestor schimbări este importantă, deoarece fitoplanctonul contribuie la aproximativ jumătate din fotosinteza realizată pe pământ și este baza lanțului trofic marin.

Cercetătorii au utilizat un model computerizat care prezice modul în care factori ca temperatura, curentele oceanice și aciditatea oceanelor afectează creșterea diferitelor tipuri de fitoplancton, precum și nivelurile de alte materii organice colorate. De asemenea, cercetătorii au analizat modul în care asemenea schimbări ar afecta absorbția și reflectarea luminii la suprafața oceanelor.  

Conform rezultatelor, dacă temperatura globală a mării la suprafață va crește cu 3 grade Celsius până în 2100, culoarea a peste jumătate din oceanele lumii se va schimba.

Hickman a explicat că apa va deveni mai albastră în zonele în care fitoplanctonul are o biomasă redusă, iar regiunile oceanelor cu o nuanță mai verde, unde biomasa este mai mare, vor deveni și mai verzi.  

Autorii studiului spun că monitorizarea schimbărilor de culoare ale oceanelor va putea oferi o avertizare timpurie privind modificările populațiilor de fitoplancton.

Cel mai probabil, schimbarea nu va fi detectabilă cu ochiul liber.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri