Schimbarile climatice, uitate de guvernanti

Din neatentie sau graba, schimbarile climatice si impactul acestora in domenii, precum Transporturile si Energia, au fost trecute cu vederea in programul de guvernare al actualului guvern.

Remarca a fost facuta de unii reprezentanti ai societatii civile care i-au trimis premierului Victor Ponta o scrisoare deschisa in acest sens.

Schimbarile climatice reprezinta o prioritate europeana si internationala atat in
contextul Strategiei Europa 2020, cat si in contextul Summitului de la Rio.

“Din capitolul Transporturi al programului de guvernare lipsesc referirile la transportul durabil, adica reducerea emisiilor, stimularea transportului public, implementarea sistemelor inteligente, mobilitatea si, nu in ultimul rand, siguranta si securitate, in contextul in care Romania este tara cu cel mai mare numar de victime ale accidentelor rutiere din Uniunea Europeana”, a declarat, pentru Green Report, Lavinia Andrei, președinte Fundația TERRA Mileniul III si semnatara a scrisorii, alaturi de Adrian Bădilă, președinte Asociația ALMA-RO.

“Studii la nivel national pentru Chevron si Rosia Montana”

“In ceea ce priveste moratoriul privind exploatarea gazelor de sist, cele doua organizatii sustin realizarea unor studii la nivel national care sa analizeze potentialul impact nu numai asupra mediului, dar si asupra patrimoniului cultural si natural”, se arata in scrisoarea deschisa.

Cu privire la exploatarea gazelor de sist, noul ministrul al mediului, Rovana Plumb, a subliniat ca “la nivelul Uniunii nu exista un studiu din care sa rezulte ca nu exista un impact asupra mediului in cazul exploatării gazelor din sist prin metoda fracturarii hidraulice”.

“La începutul anului 2012 am solicitat Direcțiilor Generale Mediu, Combaterea Schimbărilor Climatice și Energie ca, împreună cu Centrul European de Cercetare să elaboreze un studiu – până la finele acestui an – în baza căruia să putem lua decizii fundamentate când aplicăm EIA (Environmental Impact Assessment – Evaluarea Impactului asupra Mediului) pentru acest tip de proiecte”, a declarat Rovana Plumb.

Rovana Plumb: “Guvernul va reanaliza baza de dialog democratic situatia existenta”

In cazul Rosia Montana, organizatiile semnatare solicita respectarea legilor, fara exceptii si derogari, precum si transparentizarea deciziilor Minvest Deva – companie cu capital integral de stat, care sa faca public modul in care a reprezentat interesul national in relatia cu actionarul majoritar al RMGC, Gabriel Resources.

”Solicitam de urgenta punerea in aplicare a deciziei Curtii de Apel Alba din 5 mai 2012, cu privire la anularea planurilor de urbanism, prin care inca din 2002, Rosia Montana a fost declarata zona monoindustriala miniera, eliminand astfel orice posibilitate de dezvoltare alternativa a localitatii”, a mai spus Lavinia Andrei.

Ca un prim raspuns la problemele ridicate de Rosia Montana, Rovana Plumb a invitat la la discutii toate organizatiile societatii civile implicate în dezbaterea publica pe aceasta tema.

“Va asigur ca Guvernul va reanaliza în mod transparent si pe baza de dialog deschis si democratic situatia existenta, astfel încat deciziile sa fie în acord cu interesul national, protectia mediului si legislatia europeana”, a afirmat noul ministru.

“Energia solara si biomasa, domenii nevalorificate corespunzator”

In ceea ce priveste domeniul energiei, documentul mentioneaza necesitatea unei reevaluari a prioritatilor in contextul Strategiei Europa 2020, bazata pe trecerea spre un consum inteligent si eficient de energie, dezvoltarea tehnologiilor curate, utilizarea resurselor regenerabile de energie prin inlocuirea treptata a capacitatilor de productie bazate pe carbune si nuclear .

”Masura de promovare a energiei din surse regenerabile de energie ar trebui sa devina o prioritate a Ministerului Economiei, precedata de eficienta energetica si conservarea energiei”, a mai spus Lavinia Andrei.

In acest moment, energia solara si biomasa sunt domenii nevalorificate corespunzator, desi tara noastra beneficiaza de conditii naturale favorabile. Apreciem masura de stimulare a micilor investitori preponderent in sectorul energiei regenerabile, masura asteptata inca din 2008, care insa nu s-a concretizat in masuri si instrumente de aplicare”, se precizeaza in documentul inaintat Guvernului.

Mihaela Pavnutescu

spot_img

Ultimele știri