Schimbările climatice ar putea crește cazurile de suicid

Căldura extremă și temperaturile ridicate care se resimt pe tot globul afectează nu doar mediul înconjurător și sănătatea fizică a oamenilor, ci și pe cea mentală. Un nou studiu arată că unul dintre impacturile cele mai importante va fi creșterea cazurilor de suicid (până în 2050 vor fi cu 9.000 de cazuri mai multe în Statele Unite, și cu 40.000 în Mexic).

Schimbările climatice ar putea crește cazurile de suicid

Suicidul reprezintă deja una dintre cauzele principala de deces la nivel mondial (pentru persoanele între 15 și 55 de ani, acesta este în top cinci al cauzelor). În fiecare an, pe tot globul se sinucid aproape un milion de oameni, mai mult decât morțile provocate de războaie și crime.

Opt oameni de știință, printre care și reprezentanți ai universităților Stanford și Cambridge, au analizat în cadrul unui studiu internațional înregistrările istorice ale temperaturilor din Statele Unite și Mexic. Concluzia la care au ajuns a fost că rata de suicid crește cu 0,7% în SUA și cu 2,1% în Mexic, atunci când temperaturile medii lunare cresc cu un grad Celsius.

Mai departe, cercetătorii au calculat dacă temperaturile globale continuă să crească în ritmul de acum, până în 2050 vor fi cu 9.000 de cazuri mai multe în Statele Unite, și cu 40.000 în Mexic (aproape cifrele care se înregistrează după o criză economică).

Un studiu mai vechi, care analizase legătura dintre temperaturile zilnice și cazurile de suicid din Marea Britanie dintre ianuarie 1993 și decembrie 2003, arătase deja că după 18 grade Celsius, creșterea temperaturilor cu un grad în plus față de cele normale duceau la ridicarea numărului sinuciderilor cu 3,8% și cu 5% a celor violente. Explicația cercetătorilor a fost că vremea călduroasă crește nivelul de stres al populației, în special în combinație cu umiditatea crescută.

Schimbările climatice ar putea crește cazurile de suicid

„Legătura dintre suicid și temperaturile ridicate este una de tip psihologic, cel mai probabil. Temperaturile crescute îi determină pe indivizi să reacționeze într-o manieră mai dezinhibată, agresivă și violentă, ceea ce poate duce la creșterea actelor de suicid”, a explicat Lisa Page, cercetător în psihologie la Colegiul King din Londra.

Potrivit acesteia, căldura cauzează creșterea hormonului stresului, cortizol, scade calitatea somnului și întrerupe activitățile fizice obișnuite ale oamenilor. Aceste schimbări pot reduce starea de bine și pot crește stresul psihologic.

În plus, schimbările climatice au impact direct asupra sănătății mintale a oamenilor pentru că provoacă secetă, furtuni, inundații și incendii de vegetație și măresc zonele de răspândire a bolilor infecțioase precum virusul Zika, malaria și boala Lyme. Din cauza lipsei alimentelor și apei, apar migrații, conflicte și chiar războaie.

Potrivit oamenilor de știință, instalarea aparatelor de aer condiționat nu va reduce semnificativ rata de suicid. Însă investițiile în sănătatea mentală și întărirea conexiunilor sociale din cadrul comunităților ar putea să conteze în starea de bine a oamenilor.

spot_img

Ultimele știri