Schimbările climatice și extincția speciilor trimit lumea într-o eră periculoasă

Schimbările climatice și rata alarmantă de extincție a speciilor de animale și plante plasează Terra într-o epocă periculoasă pentru omenire, au anunțat, joi, autorii unui studiu despre impactul oamenilor asupra naturii, potrivit Reuters.

clima

Studiul, realizat de o echipă de 18 experți internaționali, are la bază un raport din 2009 despre „limitele planetare” pentru siguranța speciei umane și a tras de asemenea un semnal de alarmă în legătură cu defrișarea pădurilor și poluarea cu azot și fosfor cauzată de îngrășăminte. „Nu cred că am distrus iremediabil planeta, dar suntem pe punctul de a crea o lume mult mai dificilă”, a spus Sarah Cornell, de la Stockholm Resilience Centre, coordonatoarea acestui studiu care se dorește a fi un ghid al felului în care omenirea trebuie să exploateze resursele de pe Terra.

Dintre cele nouă limite analizate, consumul de apă dulce, acidificarea oceanelor și subțierea stratului de ozon sunt considerate că s-ar afla încă în intervale sigure. Altele, inclusiv nivelul de poluare atmosferică, urmează să fie monitorizate și reanalizate cu atenție.

Potrivit acestui raport, schimbările climatice și extincția speciilor reprezintă principalele două motive de îngrijorare. „Fiecare are potențialul, pe cont propriu, de a duce sistemul terestru într-o stare nouă, dacă aceste două limite sunt încălcate considerabil și în mod persistent”, afirmă autorii studiului. Îngrijorări au fost formulate și în privința creșterii concentrației de dioxid de carbon, principalul gaz cu efect de seră, care a ajuns la 397 părți per milion (ppm) în atmosfera terestră, depășind valoarea de 350 ppm, pe care studiul o consideră o limită superioară pentru traiul în condiții de siguranță pe Terra.

Citește și:

România, printre ultimele țări din Europa care ar „supraviețui” schimbărilor climatice

Schimbările climatice s-au aflat la originea misteriosului declin al populației din Insula Paștelui

Schimbările climatice vor transforma 1 milion de oameni în refugiați

Schimbările climatice pot diminua cu 18% producția alimentară până în 2050

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri