Schimbarile climatice scad debitele fluviilor

Fluviile din mai multe regiuni populate ale planetei scad in volum mai ales din cauza schimbarilor climatice sustin oamenii de stiinta, conform Reuters.

Printre apele afectate se numara fluviul Galben din nordul Chinei, fluviul Gange din India, Nigerul din Africa de vest si fluviul Colorado din sud-vestul Statelor Unite. Atunci cand se iau in considerarea si efectele construirii de baraje si ale irigatiilor, concluzia este ca depozitele de apa sunt amenintate serios.

Cercetatorul Aiguo Dai de la Centrul National pentru Cercetari Atmosferice din Boulder, Colorado, a condus studiul ce a avut in vedere 925 de ape de mari dimensiuni. Rapoartele dintre 1948 si 2004 arata ca aproape o treime dintre aceste cursuri de apa au suferit schimbari semnificative.
Astfel, cantitatea de apa ce ajunge anual in Oceanul Pacific a scazut cu 6 procente, adica 526 kilometri cubici. Cantitatea echivaleaza cu volumul de apa varsat in ocean de raul Mississippi in fiecare an.

Cantitatea de apa pe care fluviile o aduc in Oceanul Indian in fiecare an a scazut cu 3 procente in intervalul de 56 de ani, echivalentul a 140 de kilometric cubici. Studiul arata ca raul Columbia din Statele Unite a pierdut 14% din volum din 1948, iar volumul de apa provenita din topirea ghetarilor de la poli aduce cu 10% mai multa apa in Oceanul Arctic.

Datele inregistrate indica si faptul ca primaverile sosesc mai repede, iar zapezile se topesc timpuriu. Cercetatorii avertizeaza ca, in timp, efectele schimbarilor climatice si-ar putea mari impactul asupra cursurilor de apa si asupra depozitelor pe care omenirea se poate baza.

Foto: Reuters

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri