Schimbările climatice pun în pericol disponibilitatea unor resurse regenerabile, cum ar fi biomasa

Un nou studiu a constatat că, pe măsură ce temperaturile cresc, se închide fereastra de oportunitate de a maximiza utilizarea unor resurse regenerabile, cum ar fi biomasa din plante, lemn și deșeuri ca alternativă la petrochimice.

Schimbările climatice pun în pericol disponibilitatea combustibililor și tehnologiilor din biomasă – o alternativă vitală la combustibilii fosili, potrivit unor noi cercetări.

Publicat în Nature și preluat de ScienceDaily și condus de cercetători de la universitățile York și Fudan din China, studiul a investigat sustenabilitatea exploatării biomasei.

Cercetătorii au descoperit că, dacă nu se iau măsuri urgente pentru reducerea combustibililor fosili în favoarea bioenergiei și a altor surse regenerabile, schimbările climatice vor scădea randamentul culturilor, reducând disponibilitatea materiilor prime din biomasă. Reducerea producției de alimente este, de asemenea, probabil să stimuleze extinderea terenurilor cultivate, creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră din schimbarea utilizării terenurilor și accelerarea în continuare a ritmului schimbărilor climatice, spun cercetătorii.

Coautorul lucrării, profesorul James Clark de la Departamentul de Chimie, a declarat: „Combustibilii și materiile prime din biomasă oferă o sursă regenerabilă de energie și o alternativă viabilă la petrochimice, dar rezultatele studiului nostru acționează ca un avertisment dur cu privire la modul în care clima schimbarea va pune în pericol disponibilitatea acestora dacă vom continua să permitem creșterea temperaturilor globale. Există un punct critic în care schimbările climatice ne vor împiedica grav capacitatea de a atenua efectele sale cele mai grave. Biomasa cu captarea și stocarea carbonului, inclusiv fabricarea de substanțe chimice pe bază de biomasă, trebuie utilizată acum dacă dorim să-și maximizăm avantajul.

În cel mai recent raport al Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) și în multe evaluări ale atenuării schimbărilor climatice, bioenergia cu captarea și stocarea carbonului (BECCS) a fost evidențiată ca un element crucial al strategiei pentru atingerea țintei de 2 °C sau Încălzire de 1,5 °C prevăzută în Acordul de la Paris.

Cercetătorii au folosit date globale pentru a modela răspunsurile randamentelor culturilor la creșterea temperaturilor medii, a concentrației de CO2 atmosferic, a intensității fertilizării cu azot și a precipitațiilor. Ei au descoperit că, dacă trecerea la BECCS este amânată până în a doua jumătate a acestui secol, producția de biomasă ar fi redusă în mare măsură de schimbările climatice, ducând la eșecul atingerii obiectivului de 2°C și punând în pericol securitatea alimentară globală.

De exemplu, când BECCS este amânată din 2040 până în 2060, cercetătorii au descoperit că producția redusă de reziduuri agricole pentru tehnologiile de biomasă ar scădea capacitatea BECCS și ar crește încălzirea globală de la 1,7 la 3,7 °C până în 2200, cu o scădere a recoltei medii zilnice globale la calorii pe cap de locuitor de la 2,1 milioane de calorii la 1,5 milioane de calorii.

Cercetătorii calculează că, în acest scenariu, amploarea comerțului cu alimente ar trebui să crească cu 80% față de nivelurile din 2019, pentru a evita penuria severă de alimente în multe părți ale lumii în curs de dezvoltare cele mai afectate de schimbările climatice.

Profesorul Clark a adăugat: „Dacă tehnologiile de diminuare a emisiilor de carbon care se bazează pe biomasă ar putea fi implementate pe scară largă pe termen scurt, există încă speranța că putem atenua încălzirea globală și o criză alimentară globală”.

Această cercetare a fost realizată de o echipă internațională de oameni de știință din Marea Britanie, China și Spania.

Citește și: Analiză Bankwatch: 75% din banii alocați de AFM pentru energie regenerabilă, pierduți 
Inovație: o baterie ieftină ce folosește materiale comune și care nu prezintă riscul de aprindere

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri