Ministerul Mediului anunță că a început identificarea habitatelor forestiere degradate

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a anunțat că a început identificarea a habitatelor forestiere degradate, pe teren, în vederea întocmirii planului de reconstrucţie ecologică pentru aceste suprafeţe. Prima etapă vizează reconstrucţia a 2.300 de hectare.

„Astfel, planul de reconstrucţie ecologică rezultat la finalul acestei prime etape de identificare a habitatelor forestiere degradate se axează pe cele patru situri şi va cuprinde 2.376 ha”, a transmis Ministerul Mediului.

Cele patru situri sunt:

• ROSCI0085 Frumoasa: 679 hectare

• ROSCI0122 Munţii Făgăraş: 478 hectare

• ROSCI0124 Munţii Maramureşului: 1219 hectare

• ROSCI0069 Domogled-Valea Cernei.

Pentru ROSCI0069 Domogled-Valea Cernei, în această etapă nu au fost identificate suprafeţe care să necesite verificări suplimentare în vederea introducerii în planul de reconstrucţie ecologică, potrivit Ministerului.

Potrivit instituţiei, suprafeţele incluse în planul de reconstrucţie ecologică vor fi verificate în teren de către personalul gărzilor forestiere, împreună cu reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, în vederea identificării corecte a tipului de plan de reconstrucţie ecologică căruia va fi supus, prin raportare la toate elementele unui habitat (faună, floră, ape, soluri etc).

Aplicaţia pentru Planul de reconstrucţie ecologică habitate forestiere degradate – ETAPA I poate fi accesată de orice persoană interesată să meargă în teren pentru identificarea/verificarea suprafeţelor din cadrul habitatelor degradate. Aceasta poate anunţa telefonic Garda Forestieră din judeţul respectiv.

Ministerul precizează că în identificarea acestor suprafeţe degradate a fost utilizat setul de date satelitare al iniţiativei Global Forest Cover (GFC 2019).

Aceste date reprezintă rezultatul procesării imaginilor satelitare Landsat la rezoluţie spaţială de 30 de metri, pentru a caracteriza mărimea şi schimbarea suprafeţelor împădurite din 2000 până în 2019 (anul 2000 fiind cel de referinţă pentru identificarea schimbărilor în imaginile satelitare). Totodată, în interiorul celor patru situri au fost identificate, în intervalul 2007-2019, 48.295 de poligoane cu suprafeţe cuprinse între 9 mp şi 103 ha (în total 25709 ha)”, a mai transmis ministerul.

Potrivit sursei citate, dintre acestea, 728 poligoane au suprafeţe mai mari de 5 ha (însumând 7751 ha – 31%) şi au fost verificate împreună cu Gărzile Forestiere în prima etapă, iar 8894 de poligoane cu suprafeţe cuprinse între 0.5 ha şi 5 ha (însumând 13204 ha – 51%) vor fi incluse în etapa a doua a analizei.

Citește și: Opțiunea rută ecologică din Google Maps, disponibilă în România

spot_img

Ultimele știri