Schimbările climatice provoacă probleme noi producătorilor de cafea din Columbia şi alte ţări

Columbia este unul dintre cei mai mari producători de cafea din lume, cu vânzări anuale de 2,64 de miliarde de dolari de cafea Arabica cultivată în munţii Anzi. Exporturile Columbiei sunt depăşite doar de cele ale Braziliei şi Vietnamului, dar producţia este pusă în pericol de schimbările climatice, care provoacă eroziune şi alunecări de teren.

În ciuda faptului că această cafea este exportată la nivel mondial, fermele de cafea din Columbia sunt, în general, de dimensiuni reduse – de la 5 până la 12 hectare.

Acești munți fertili pe ale căror pante se cultivă cafeua, se confruntă deja cu riscuri legate de vreme, cum ar fi alunecările de teren și eroziunea. În prezent, regiunea de cafea a țării este din ce în ce mai vulnerabilă la catastrofele induse de schimbările climatice, cum ar fi inundațiile, seceta și dăunătorii invazivi.

Pentru 300.000 de producători de cafea, aceste fenomene meteorologice extreme reprezintă o ameninţare – împreună cu sezoanele din ce în ce mai imprevizibile, bolile de recoltă și insectele invazive asociate schimbărilor climatice – pun în pericol mijloacele de trai ale acestora.

Aceste schimbări au creat incertitudine cu privire la deciziile de rutină privind agricultura.

Deoarece anotimpurile de plantare și de recoltare nu mai sunt previzibile, de exemplu, mulți agricultori nu se pot baza pe indicatorii sezonali tradiționali pentru a-i îndruma cu privire la momentul potrivit pentru plantare, recoltare sau tendințele la culturile de cafea.

Organizarea forței de muncă pentru a alege boabele de cafea a devenit, de asemenea, o luptă pentru că plantele de multe ori nu înfloresc în același timp, din cauza condițiilor sezoniere instabile. Noile legi ale muncii din Columbia, menite să diminueze forța de muncă a copiilor, îngreunează găsirea fermierilor, complicând problema.

„Abilitatea noastră de a contracara efectele schimbărilor climatice este minimă”, a declarat un fermier. „Este o amenințare capabilă să ne dezavantajeze foarte mult. Deci, trebuie să fim foarte atenți la puținul pe care îl putem face pentru a atenua efectele acestor schimbări”

Din 2008 până în 2013, producția de cafea din Columbia a scăzut cu aproximativ 33% datorită modelelor meteorologice nefavorabile El Niño și La Niña, când ploile, norii și perioadele de căldură au crescut.

Columbia a lucrat pentru a-și crește producția de atunci, iar în acest an agricultorii de cafea din Columbia sunt așteptați să producă 13,3 milioane de pungi de boabe de cafea – aproximativ 816,46 milioane de kg – în creştere cu până la 23% față de nivelurile din 2013.

Însă această cantitate este încă sub obiectivul național de producție, de 14,7 milioane de pungi, deficit care a atribuit de către Federația Națională a Cotelor din Columbia ploilor și norilor excesivi.

Chiar înainte ca schimbările climatice să pună în pericol cultura lor, fermierii de cafea din Columbia funcționau deja pe o marjă de profit foarte subțire.

Majoritatea producătorilor își vând cafeaua la Federația Națională a Cafelei din Columbia, o cooperativă nonprofit fondată în 1927 pentru a reprezenta fermierii de cafea din Columbia la nivel național și internațional. Valorile exporturilor de cafea ale Columbiei sunt calculate la prețul de referinţă de la Bursa de Valori din New York.

Din moment ce acest preț fluctuează zilnic, este dificil să se calculeze veniturile sau pierderile exacte ale unui agricultor individual, dar majoritatea fermierilor mici din Columbia abia ajung la break-even (pragul de rentabilitate).

În aceste condiţii chiar şi compromiterea unei singure recolte poate fi devastator pentru o fermă de familie.

Fermierii se luptă să se adapteze

Pentru a se adapta climatului în schimbare al Columbiei, unii fermieri au început să experimenteze cu tehnici agricole noi care cred că ar putea contribui la compensarea impactului acestora.

Aproximativ o treime din fermierii pe care i-ai intervievat specialiştii de la marketwatch.com au plantat copaci pe fermele lor pentru a face umbră plantelor de cafea în timpul verilor fierbinți și pentru a preveni eroziunea solului în timpul furtunilor mari. Alții construiesc rezervoare de apă pentru colectarea apei de ploaie în timpul secetelor.

Unii fermieri de cafea și-au diversificat culturile, adăugând plante de banane și avocado în fermele lor, pentru a reduce riscul unei recoltei nereușite dintr-o singură cultură.3

Provocările legate de producția agricolă şi schimbările climatice reprezintă o preocupare nu numai pentru agricultorii, ci și pentru economia Columbiei.

Cafeaua este cel mai important produs de export agricol din țara sud-americană, reprezentând 31% din întregul comerț agricol. Industria are o valoare de aproximativ 1,97 miliarde de dolari pe an și dispune de aproximativ 800.000 de angajaţi.

Alte țări în curs de dezvoltare în care industria cafelei este afectată puternic de schimbările climatice, cum ar fi Brazilia și Tanzania, au încercat câteva strategii de adaptare care au avut succes. Printre acestea se numără introducerea de soiuri noi de boabe de cafea, îmbunătățirea gestionării solului și a apei și creșterea accesului la împrumuturi și alte servicii financiare pentru a ajuta agricultorii să atenuezem pierderile din culturile distruse de vreme sau să investească în noi tehnologii.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri