Schimbările climatice pot diminua cu 18% producția alimentară până în 2050

Schimbările climatice ar putea provoca o scădere de 18% a producției mondiale de alimente până în 2050, dar investițiile în irigații ar putea reduce pierderile preconizate, se arată într-un studiu publicat recent de Environmental Research Letters, scrie huffingtonpost.com.

 

 

La nivel global, sistemele de irigare ar trebui să fie extinse cu peste 25% pentru a face față schimbării noilor modele de precipitații. Însă, din cauza faptului că este dificil ca oamenii de știință să creeze scenarii pe termen lung cu privire la zonele ce vor fi atinse major de secetă, majoritatea investițiilor în irigații ar trebui să înceapă deja după 2030. Specialiștii avertizează că sistemele de irigații vor trebui extinse inclusiv în zonele în care, deocamdată, plouă și nu este nevoie de surse suplimentare de apă pentru culturile agricole.

Și în ceea ce privește piețele internaționale de produse alimentare, va fi nevoie de o reorganizare care să aibă în vedere schimbările climatice. Se preconizează că producția agricolă din sudul planetei va fi din ce în ce mai deficitară, în timp ce în unele regiuni nord, terenurile agricole se vor extinde. Potrivit studiului, se așteaptă ca producția de hrană să crească în Europa, în timp ce o mare parte din Africa va rămâne dependentă de importuri. Însă, dacă schimbările climatice sunt gestionate corect, producția de alimente ar putea crește cu 3% până în 2050.

Citește și:

Irigațiile folosite pentru echilibrarea sistemului energetic

ANIF va cumpara energie mai ieftina pentru irigatii

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri