Bucură-te până mai poți de doza zilnică de cofeină: cafeaua e una dintre culturile cele mai vulnerabile la efectele încălzirii globale, a anunțat guvernul american săptămâna trecută.
Cafeaua e o cultură sensibilă la temperatură, iar temperaturile în creștere cauzate de creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră pun în pericol regiunile care cultivă cafea”, a spus Gina McCarthy, șefa Agenției de Protecție a Mediului.
Conform unui studiu controversat din 2012, ne putem aștepta, în cel mai bun caz, la o reducere de 65 de procente a locurilor potrivite pentru creșterea celui mai popular tip de cafea, arabica, până în 2080. În cel mai rău caz, va avea loc o reducere de 100 de procente. Arabica este materie primă pentru aproximativ 70 de procente din întreaga producție de cafea din lume.
Schimbarile climatice contribuie la secete severe în regiunile de creștere a cafelei, dar și la precipitații neobișnuit de mari, care exacerbează efectele devastatoare ale ciupercii care ruginește frunzele de cafea (Hemileia vastatrix). Mai mult, când cresc temperaturile, agricultorii trebuie să cultive cafeaua arabica la altitudini tot mai înalte.
McCarthy a avertizat că un mare deficit va duce la creșterea costurilor pentru consumatori.
Sursă: CityLab.com
Sursă foto: Flickr.com
Mai citește și: