Un nou studiu publicat săptămâna aceasta în revista Nature Climate Change arată că modelele de vegetație din întreaga lume suferă modificări din cauza schimbărilor climatice, informează Grist.org.
Între anii 1981 și 2012, calendarul ciclului de viață al frunzelor pare că s-a schimbat serios pentru 54 de procente din suprafața terestră a planetei. Asta înseamnă că ciclurile de viață ale frunzelor din întreaga lume se modifică, ceea ce ar putea duce la și mai multe schimbări ale climei globale.
În spatele acestor modificări pot fi o serie de factori – schimbarea precipitațiilor locale, schimbările de temperatură, modificările dioxidului de carbon din atmosferă etc. – dar un lucru e sigur: la fel cum schimbările climatice influențează vegetația, și vegetația poate influența clima.
Plantele au puterea de a optimiza formarea norilor, de a schimba cantitatea de lumină a soarelui degajată dinspre pământ, și de a modifica transferul de căldură dintre pământ și atmosferă. În plus, schimbările subtile ale vegetației pot de asemenea influența ecosistemele: unele specii de păsări și insecte au simțit deja asta pe măsură ce ciclurile lor de viață și-au pierdut sincronizarea cu cele ale plantelor din jurul lor, explică Steven Higgins, unul dintre cercetătorii care au făcut acest studiu.
Higgins și colegii lui subliniază că studiile anterioare menite să analizeze efectele schimbărilor climatice s-au concentrat asupra productivității nete a plantelor, nu pe schimbările ciclului de viață. Şi în timp ce productivitatea netă e utilă în măsurarea capacității de captare a carbonului, aceasta „maschează detalii importante ale schimbărilor naturii”, mai spune Higgins.
De aceea, cercetătorii s-au hotărât să arunce o privire asupra acestor modificări mai subtile, folosind imagini de satelit. În general, modificările sunt larg răspândite, dar inconsistente. În unele locuri perioadele de creștere sunt mai lungi, fie fiindcă încep mai devreme, fie fiindcă țin până foarte târziu. În zone din nord-estul Argentinei, de exemplu, perioadele de vegetație încep timpuriu, iar perioadele umede sunt mai lungi. În general, 95 de procente din suprafața terestră a lumii au suferit anumite schimbări.
Sursă foto: Flickr.com
Mai citește și:
România a coborât 39 de locuri în topul țărilor pregătite pentru schimbări climatice
Conflictul din Siria agravat de schimbările climatice