Schimbarile climatice, devastatoare pentru agricultura din regiunile sarace in urmatorii 20 de ani

Schimbarile climatice ar putea cauza pierderi masive de recolte in Asia de Sud si in sudul Africii in urmatorii 20 de ani, arata un studiu publicat in Science si citat de BBC News.

Descoperirile arata ca sudul Africii ar putea pierde peste 30% din principala sa cultura, porumbul, pana in 2030. In Asia de Sud, pierderile de orez, mei si porumb ar putea ajunge pana la 10%.

Efectele schimbarilor climatice asupra agriculturii in aceste regiuni ar putea fi devastatoare, atrag atentia autorii studiului, mai ales ca majoritatea populatiei sarace a globului – care a ajuns la 1 miliard – depinde de agricultura. In plus, agricultura este activitatea umana cea mai vulnerabila la schimbarile climatice, mai spun cercetatorii.

„Cunoasterea locurilor in care amenintarile schimbarilor climatice vor fi cele mai mari, despre ce culturi este vorba si la ce scara se ridica riscul este esentiala pentru combaterea saraciei si foametei din urmatorii ani”, a declarat David Lobell, cercetator la Stanford University, autor al studiului.

Studiul a apelat la simularea pe calculator al impactului schimbarilor climatice in 12 regiuni ale lumii unde locuiesc oamenii saraci. Viteza rezultata a efectelor i-a surprins pe cercetatori.

Avand in vedere faptul ca investitiile in agricultura dureaza intre 15 si 30 de ani sa aduca rezultate, este nevoie de masuri urgent pentru ajutarea fermierilor din zonele in pericol.

Autorii studiului sustin ca masurile mai putin costisitoare precum schimbarea culturilor ar putea „imblanzi” pierderile, dar marile beneficii se obtin prin masuri mai costisitoare, precum dezvoltarea unor noi varietati de culture si extinderea irigatiilor.

Foto: bbc.co.uk

spot_img

Ultimele știri