Un sondaj efectuat de ONU arata ca importante companii financiare de pe glob se plang ca nu au suficiente informatii despre schimbarile climatice.
In consecinta, acestea nu-si pot avertiza clientii asupra riscurilor la care pot fi expusi din cauza valurilor de caldura excesiva ori a inundatiilor, informeaza site-ul euractiv.com.
Studiul care include 60 de firme de asigurare, banci sau societati care administreaza active, printre care se numara Aviva, Banco Santander, Deutsche Bank sau Citigroup, a dezvaluit ca factorii climatici au jucat un rol important in competitivitatea acestor companii pe piata.
“Mai mult de jumatate din respondenti au afirmat ca informatiile furnizate despre schimbarile climatice, in acest moment, nu sunt satisfacatoare pentru a-si putea coordona suficient de bine afacerile, avand in vedere acest element”, se arata in studiul efectuat de ONU.
Sume impresionante pentru daunele provocate de natura
Anul care a trecut face parte din suita a sase ani de pierderi masive in afacerile din domeniul asigurarilor, inregistrate din 1980 incoace. Pierderile au fost determinate, in mare parte, atat de cresterea numarului, cat si intensitatii dezastrelor naturale. Astfel, 90% din despagubirile din ultimii ani au fost platite asiguratilor din motive legate de vreme.
Johanna Weber, responsabilul departamentului de relatii cu clientii de la firma de asigurari Munich Re, spune ca se teme ca viitorul asigurarilor premium din Europa ar putea fi afectat pe termen lung.
“Pe piata asigurarilor exista cicluri, iar acestea se reinnoiesc in fiecare an si, bineinteles, ca va trebui sa tinem cont de evolutia acestora pe termen lung”, a spus Johanna Weber.
Companiile care au participat la sondajul ONU se asteapta ca riscurile legate de schimbarile climatice sa fie in crestere in anii care vin.
Ernst Rauch, seful departamentului Clima de la Munich Re, a declarat, la randul sau, ca informatiile despre schimbarile climatice ar putea deveni din ce in ce mai importante in mersul afacerilor.
Participantii la sondaj au fost deosebit de interesati sa afle si cat de credibile ar putea fi predictiile care se fac in legatura cu schimbarile climatice. Ei au cerut, de asemenea, mai multe detalii despre prognozele care se fac pe regiuni.
Studiul mai arata ca 89% din grupurile financiare care opereaza in Africa s-au plans ca nu sunt indeajuns de informate asupra riscurilor climatice regionale.
Lipsa informatiilor despre schimbarile climei afecteaza, potrivit studiului, si alte sectoare, cum ar fi sanatatea sau turismul.
Mihaela Pavnutescu