Schimbările climatice ar putea face unele zone ale Pământului nelocuibile

Dacă emisiile de CO2 nu scad semnificativ, încălzirea globală va face ca până în 2500 Amazonul să fie steril, vestul mijlociu al SUA tropical, iar India ar fi prea fierbinte pentru a locui acolo.

„Trebuie să ne imaginăm Pământul cu care copiii și nepoții noștri se pot confrunta și ce putem face acum pentru a-l face accesibil pentru ei”, spune Christopher Lyon, cercetător la Universitatea McGill. „Dacă nu reușim să îndeplinim obiectivele Acordului de la Paris, iar emisiile continuă să crească, multe locuri din lume se vor schimba dramatic.”

Oamenii de știință au realizat mai mute modelelor climatice globale până în anul 2500, iar  descoperirile lor, publicate în Global Change Biology, dezvăluie un Pământ cu totul străin nouă.

În scenariile de atenuare scăzută și medie – care nu îndeplinesc obiectivul Acordului de la Paris de a limita încălzirea globală la mult sub 2 grade Celsius – vegetația și cele mai bune zone pentru agricultură se vor deplasa spre poli. În plus, s-ar micșora și suprafața potrivită pentru unele culturi. Locurile cu o istorie lungă de bogăție culturală și ecosistemică, cum ar fi bazinul Amazonului, ar putea deveni sterile.

De asemenea, au descoperit că stresul termic poate atinge niveluri fatale pentru oameni în regiunile tropicale care sunt foarte populate. Chiar și în scenarii de atenuare ridicată, echipa a descoperit că nivelul mării continuă să crească.

Deși multe rapoarte bazate pe cercetări științifice vorbesc despre impactul pe termen lung al schimbărilor climatice – cum ar fi creșterea nivelului de gaze cu efect de seră, temperaturi și nivelul mării – cele mai multe dintre ele nu privesc dincolo de orizontul anului 2100.

Pentru a înțelege pe deplin și a planifica impactul asupra climei în orice scenariu, cercetătorii și factorii de decizie trebuie să privească cu mult dincolo de criteriul de referință pentru 2100, spune echipa.

„Acordul de la Paris, Organizația Națiunilor Unite și rapoartele de evaluare științifică ale Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice, toate ne arată ce trebuie să facem înainte de 2100 pentru a ne îndeplini obiectivele și ce s-ar putea întâmpla dacă nu o facem”, spune Lyon. „Dar acest punct de referință, care a fost folosit de peste 30 de ani, este miop deoarece oamenii născuți acum vor avea doar 70 de ani până în 2100.”

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri