Schimbările climatice anulează progresul din ultimii 50 de ani în ce privește sănătatea globală

Schimbările climatice amenință să anuleze efectele progresului din ultimii 50 de ani din domeniul sănătății globale, arată un raport care mai subliniază că renunțarea la combustibilii fosili poate reprezenta cea mai mare oportunitate de a îmbunătăți sănătatea publică în secolul 21, potrivit The Guardian.

2979958568_9762f9ec3a_z

Studiul a fost realizat de zeci de experți din toată lumea, cooptați de comisia pentru sănătate și schimbări climatice Lancet/UCL și este susținut de Margaret Chan, președintele Organizației Mondiale a Sănătății din cadrul ONU.

“Noi vedem schimbările climatice ca o mare problemă de sănătate care e adesea neglijată în dezbaterile publice”, a spus profesorul Anthony Costello, director al Institutului UCL pentru Sănătate Globală. “Traiectoria noastră actuală, care ne duce spre o încălzire cu 4 grade Celsius a temperaturii medii globale, e ceva ce nu ne dorim pentru că are consecințe catastrofice asupra sănătății umane și a supraviețuirii omenirii și ar putea submina tot câștigul ultimei jumătăți de secol. Noi vedem asta ca o urgență medicală pentru că acțiunile necesare pentru a opri asta și să ne întoarcem la o creștere de doar 2 grade Celsius sau mai puțin înseamnă a acționa acum – și în următorii 10 ani – altfel e game over”, a adăugat acesta.

Raportul enumeră riscurile directe pentru sănătate, precum valurile de căldură, inundațiile și secetele, precum și riscurile indirecte precum poluarea aerului, răspândirea bolilor, foametea și bolile mintale. O eliminare rapidă a cărbunelui din mixul energetic este una dintre principalele recomandări ale comisiei, având în vedere milioanele de decese premature care ar putea fi evitate.

Autorii raportului identifică voința politică ca fiind principala barieră spre o economie fără carbon și îmbunătățiri ale sănătății publice. Ei spun că sănătatea a fost neglijată din dezbaterea pe tema schimbărilor climatice, iar medicii și profesioniștii în sănătate ar trebui să preia un rol de lideri în oprirea “dependenței” societății de combustibili fosili.

“Devenim mai grași, avem infarcturi, atacuri cerebrale, diabet, boli respiratorii, depresii, anxietate, iar toate lucrurile pe care vrem să le facem pentru a ne proteja față de schimbările climatice ne vor îmbunătăți sănătatea, fie că e vorba de transport activ – mers pe jos, mers cu bicicleta – alimentație locală sustenabilă sau reducerea poluării”, a adăugat Costello.

Decesele cauzate de poluarea aerului sunt în creștere în toată lumea. Studiul citează cercetări care arată că reducerea emisiilor de carbon ar reudce decesele premature cu 500.000 pe an în 2030, cu 1,3 milioane în 2050 și cu 2,2 milioane în 2100. Asta mai ales în orașe extrem de poluate din India și China.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri