Studiu: schimbările climatice și conflictele vor cauza perturbări tot mai dese ale producției alimentare globale

În ultimii 50 de ani, perturbările bruște ale producției alimentare au devenit tot mai frecvente din cauza evenimentelor meteo extreme și a instabilității geopolitice, conform unui nou studiu.

În cadrul studiului realizat de cercetători de la Universitatea din Tasmania au fost analizate 226 de „șocuri alimentare”, adică perturbări bruște ale producției alimentare, care au avut loc în 134 de țări între 1961 și 2013.

„În ultimele decenii, am devenit tot mai familiarizați cu imaginile din media care surprind dezastre cum ar fi secetă și foamete în jurul lumii. Studiul nostru confirmă că […] șocurile au devenit mai frecvente, reprezentând o amenințare tot mai mare la adresa producției alimentare globale.”, a declarat într-un comunicat de presă Richard Cottrell, autor principal al studiului.

Conform studiului, culturile agricole și producția animalieră sunt mai predispuse la șocuri decât pescăriile și acvacultura. Cercetătorii au identificat și zone critice pentru fiecare sector: Asia de Sud pentru culturile agricole, Europa de Est pentru pescării, zona Caraibelor pentru creșterea animalelor și America de Sud pentru acvacultură.

Numărul șocurilor alimentare fluctuează de la an la an, însă tendința pe termen lung arată că ele se întâmplă tot mai des, a declarat Cottrell.

El a adăugat că frecvența în creștere a șocurilor nu lasă comunităților suficient timp pentru a își reveni și le slăbește rezistența.

Condițiile climatice nefavorabile și conflictele din Africa Subsahariană și Orientul Mijlociu au dus la o creștere a foametei mondiale începând cu 2010.

Conform cercetătorilor, culturile agricole și producția animalieră sunt extrem de vulnerabile la evenimente meteo extreme cum ar fi secete, care vor deveni tot mai frecvente și intense din cauza schimbărilor climatice. Însă oamenii de știință atrag atenția că pescăriile nu sunt imune la șocuri.

O încălzire globală de 3 grade Celsius ar putea dubla regiunile afectate de secetă în Europa

Pescuitul excesiv a fost responsabil pentru 45% dintre șocurile înregistrate, iar perturbările în producția de acvacultură au crescut mai repede și mai mult decât orice alt sector începând cu anii ’80.

“Comerțul globalizat și dependența multor țări de importuri alimentare înseamnă că șocurile alimentare sunt o problemă globală, iar comunitatea internațională se înfruntă cu o provocare semnificativă de a consolida rezistența.”

spot_img

Ultimele știri