Încălzirea globală și fenomenele meteo extreme asociate cu schimbările climatice vor fi o amenințare tot mai mare pentru siguranța alimentară a lumii, conform unui nou studiu.
Creșterea temperaturilor medii globale va duce la extinderea și intensificarea valurilor de căldură. Oamenii de știință estimează că atunci când planeta va deveni cu 1.5 grade Celsius mai caldă decât în perioada pre-industrială, o pătrime din emisfera nordică va înregistra valuri de căldură extreme în fiecare doi din trei ani.
Dacă temperaturile vor crește cu 2 grade Celsius, probabilitatea crește la 100% și emisfera nordică va fi afectată de valuri de căldură severe în fiecare vară.
Căldura extremă este deseori acompaniată de furtuni devastatoare, secete sau incendii de vegetație care au potențiale consecințe devastatoare pentru recoltele din zonele afectate.
În 2018, valurile de căldură din întreaga lume au dus la decese, au topit drumuri, au cauzat numeroase incendii de vegetație și au afectat recoltele în mai multe regiuni ale lumii, inclusiv în Europa.
Între luna mai și luna iulie 2018, 22% din terenurile agricole și orașele aglomerate ale emisferei nordice au fost afectate simultan de perioade extinse de căldură extremă. 17 state au fost afectate, cum ar fi Canada, Rusia, Japonia și Coreea de Sud. În Europa, temperaturile ridicate ale râurilor Rin și Elba au dus la sufocarea peștilor. Incendiile de vegetație au afectat inclusiv țări nordice, cum ar fi Suedia și Letonia.
„Fără schimbările climatice care pot fi explicate prin activitatea umană, n-am fi avut o zonă așa de mare afectată simultan de căldură cum s-a întâmplat în 2018.”, a declarat Martha Vogel, de la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie (ETH Zurich), care a prezentat rezultatul cercetărilor în cadrul unei conferințe de presă ținute de Uniunea Europeană de Geoștiințe în Viena.
Conform autorilor studiului, dacă în viitor tot mai multe regiuni agricole și zone dens populate vor fi afectate de valuri de căldură simultane, impactul va fi extrem de sever.
Cercetătorii au analizat date înregistrate între 1958 și 2018 în regiuni agricole și zone urbane aglomerate aflate deasupra latitudinii de 30 grade nord. Ei au ales zone agricole care riscă să fie afectate simultan de valuri de căldură. Când acest lucru se întâmplă, prețurile alimentelor încep să crească.
În timpul valului de căldură din 2010, Rusia a oprit toate exporturile de grâu și prețurile în Pakistan au crescut cu 16%, având consecințe severe pentru cei mai săraci. Cercetătorii avertizează că guvernele, ministerele agriculturii și agențiile umanitare internaționale trebuie să fie pregătite.
„Aceste incidente nu pot fi rezolvate de țări individuale care iau măsuri fără susținere. În final, evenimente extreme care afectează regiuni vaste ale planetei ar putea amenința rezervele de hrană și în alte părți, chiar și în Elveția. Deja simțim clar efectele unei creșteri de doar 1 grad a temperaturii medii globale față de era pre-industrială.”