Schimbarile climatice ar putea distruge 1/3 din speciile de paraziți

Schimbarile climatice ar putea distruge o treime din speciile de paraziți. O spune cel mai mare analiză de până acum. Paraziții au un rol important în ecosisteme, iar dispariția lor înseamnă destabilizarea acestora.

paraziti
foto: wikimedia commons

În mod normal, viermii plați, căpușele și păduchii sunt cunoscuți pentru bolile pe care le provoacă sau pe care le poartă, dar oamenii de știință spun că aceștia joacă un rol vital în ecosisteme. Potrivit studiului publicat în revista Science Advances și citat de The Guardian, extincțiile majore în rândul paraziților din anumite zone ar putea duce la invazii ale paraziților supraviețuitori în alte zone. Aceste schimbări ar afecta oamenii și animalele și ar aduce o contribuție semnificativă la cea de-a șasea extincție în masă (adică la ceea ce specialiștii numesc dispariția de pe pământ a majorității speciilor).

„În ciuda ratelor crescute de extincție, paraziții s-ar putea dezvolta în continuare în alte locuri, pentru că speciile care supraviețuiesc schimbărilor climatice invadează alte ecosisteme și înlocuiesc speciile native, aceste schimbări având consecințe impredictibile în acest moment”, se arată în studiu.

Cercetătorii au folosit colecția de paraziți ținută la Muzeul Național de Istorie al Institutului Smithsonian din SUA pentru a cartografia distribuția globală a 457 de specii de paraziți. După ce au aplicat mai multe scenarii climatice, au ajuns la concluzia că un procent cuprins între 5 și 10% dintre aceste specii vor dispărea până în 2070. Totuși, dacă este luată în considerare și pierderea speciilor gazdă, numărul extincțiilor ar putea crește până la 1/3. Motivele sunt pierderea habitatelor, cauzată de schimbările climatice.

„Chiar dacă vă dezgustă, paraziți joacă un rol imens în ecosisteme. (…) Existența unei game largi de paraziți într-un ecosistem înseamnă că ei concurează unul cu celălalt, ceea ce poate contribui la încetinirea răspândirii bolilor”, a declarat Colin Carlson de la Universitatea din California.

Analiza a cuprins mai mult de 50.000 de înregistrări pentru 457 de specii parazite, ceea ce îi face pe cercetători să spună că studiul oferă o imagine reprezentativă. Totuși, cu mai mult de 30.000 de specii de viermi paraziți cunoscuți, impactul specific al dispariției acestora este complex și rămâne un subiect pentru cercetările viitoare.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri